Biserica s.r.l.

Tot timpul am avut impresia ca biserica este singurul loc unde pot plati fara sa imi fie impusa o anumita suma, bineinteles cu mici exceptii unde exista o taxa fixa, botez, nunta, taxa cult, etc. Desi si pentru acestea auzisem ca exista tarif oficial care este mic iar cel real care de fapt este de zece ori pe atat.
Preotul cere iar omul credincios da, ca doar preotul este omul lui Dumnezeu….oare ? Preotii se pare ca au sarit lectia de pregatire in care era descris banul ca fiind ochiul dracului. Zilele acestea am avut o supriza intr-una din bisericile din jurul Timisorii, am platit pentru cineva o lista de nume care trebuiau sa fie pomenite, mai exact patru nume la care am lasat 10 lei.
Cand sa plec auda ca striga dupa mine cel caruia i-am platit :
– alo domnu, nu e bine…imi spune el
– ce nu e bine…. il intreb
– e prea putin, taxa pentru fiecare nume e 3 lei.
Am ramas paf….
– pai nu da fiecare cat vrea…ii spun eu
– nu, nu, ori mai platiti 2 lei sau stergem un nume.
I-am platit inca doi lei, insa situatia mi se pare jenanta si rusinoasa, ma gandesc la batranele care poate se lipsesc de paine pentru a putea plati un pomelnic la biserica. Fiecare preot e un mic sau poate chiar mai mare bastan, el taie si spanzura, fixeaza taxa si toate cele. Ma asteptam ca biserica sa aibe un alt rol in comunitate, nu doar cel de S.R.L……bani, bani si iar bani.

9 comments

  1. II luam pomelnicul din mana si ma duceam la alt preot. Nu exista „taxa” de nume. Trebuia sa ii fi cerut si o chitanta. Eu am dat 10 lei si preotul a zis ca o citeste 40 de zile si nu erau 4 nume, ci mai multe.

  2. Am fost si eu la manastiri unde am dat cat am putut si a fost bine primit, nimeni nu a stat sa numere, insa biserica de care vorbesc, e cea de care apartin…………….si din pacate aceasta este realitatea…ma gandesc sa fac si o filmare in acest sens………… lucrurile stau cam cum era pe vremuri in vama ( inainte sa fim in UE ).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.