Votul alb, nu vot in alb !

Votul alb, nu vot in alb !

Recapitalurare
Incepand cu alegerile de anul trecut s-a introdus o noua „optiune de vot”. Votul de protest. Denumit si votul alb. Ideea e simpla: daca esti nemultumit de politicieni si nu ai pe cine sa votezi, te prezinti la urne si lasi buletinul de vot nestampilat. Acesta nu mai este anulat ci este mentionat in acte. In statistica oficiala.
Dar, si aici vine marea teapa, aceste voturi in alb NU sunt considerate voturi valide si nu conteaza in ierarhia care va stabili castigatorul.

Cum ar fi normal?

Normal ar fi sa existe cu adevarat acest vot alb. Sa se tina cont de el. Nu sa fie doar un vot in alb. Pentru ca acum asta este. Un vot in alb. O invitatie la frauda.

Eu personal m-am saturat de politicienii nostri. Nu mai am incredere in niciunul. Pentru ca tot sunt la fel. Plini de promisuni in campania electorala. Vor face, se vor implica, lor le pasa, etc…
Iar dupa ce sunt alesi isi vad linistiti de treburile lor, uitand foarte rapid de planurile marete pe care le aveau in campanie. Evident, daca ii trage cineva de maneca ca nu fac ce au spus au si o scuza: regimul dinainte ne-a lasat situatia mult mai complicata decat ne asteptam. Sau: opozitia nu ne lasa sa ne facem treaba. Si nu mai ai ce sa mai zici.

Bineinteles, in parlament se doarme la greu. Absenteismul e in floare. Iar atunci cand se prezinta la munca, parlamentarii isi gasesc cu usurinta o indeletnicire cat mai relaxanta. Poate ca in randul ministrilor apare si coruptia. Si in general, cei care sunt la putere isi vad de binele lor, de firmele lor, de binele prietenilor/apropiatilor si firmele acestora.

Evident, cei din opozitie ii condamna vehement. Incearca din greu sa ii aduca in fata justitiei, sa ii pedepseasca. Si cel mai important, te indeamna sa ii votezi. Pentru ca ei sunt solutia. Ei sunt cei care vor schimba lucrurile in bine. Ei sunt cei drepti si cinstiti… pana cand se trezesc alesi. Apoi … apar alti in opozitie care sunt buni si cinstiti.

Oamenii le-au dat cate o sansa si la aia, si la ailalti… dar mereu a fost la fel. Si asa, a inceput lumea sa se acm sature de politicieni actuali. Si sa nu mai mearga la vot. Pentru ca efectiv nu ai pe cine sa votezi.(stiu, stiu, mai exista pe ici, pe colo oameni care lupta cu indarjire pentru a schimba lucrurile)

Ca sa arate ca lor le pasa te parera ta, politicenii s-au unit repede si au venit cu o noua optiune de vot: votul alb. Evident, la misto, pentru ca daca aceste vot nu conteaza, oare cineva va tine cont de alegerea ta? Nimeni !

Cum ar trebui sa fie cu adevarat pentu a conta? Ar trebui ca, pe buletinul de vot, votul alb sa aibe propria casuta.

Votul alb, nu vot in alb !

Vot care sa conteze la sfarsit cand se numara toate voturile si se calculeaza procentajele. Un vot care sa aibe o influenta, nu doar sa fie asa, o simpla statistica.

Din pacate asa ceva va fi greu de realizat. Pentru ca:
– politicieni stiu ca ne mint, stiu ca lumea nu prea mai are incredere in ei si sunt constienti ca daca o asemenea ideea ar fi pusa in practica ar avea mari probleme
– cum este acum, acest vot in alb, este ideal pentru politicieni. La numararea voturilor, mai ales prin zonele rurale unde se fac din plin aranjamente pe la birourile electorale, partidele vor stampila buletinele de vot fara nici o problema. Daca se nimereste sa aibe pe cap observatori corecti, nici o problema. In alb, oricum nu conteaza decat statistic.
– e nevoie de semnaturile a 100.000 de cetateni cu drept de vot pentru a initia o lege. Si chiar daca devine o propunere legislativa, doar nu sunt tampiti sa o voteze si sa isi taie craca de sub picioare

… sau poate sunt.

Ia zi, ai vrea un vot alb? Pentru ca imposibil de realizat nu e.

8 comments

  1. ma.. io as vrea sa se tina cont si de cele necompletate, da’ deh.. cre’ ca mai bine mi-ar prinde un AK-47 😀

  2. Care greu de realizat? Constitutia Romaniei iti permite sa schimbi o lege! Gandeste-te putin la urmatoarea situatie: La vot s-au prezentat 35 % din cei cu dreptul de vot! Buuun. Ceilalti 65% sunt oamenii care fac parte din mai multe categori … cei care s-au saturat de ofertele electorale de cacat, cei care nu pun pret deloc pe politica si ignorantii, bolnavi, etc.
    Buuuun … pentru a introduce votul de protest ai nevoie de 100.000 de semnaturi din 15% din judetele tarii, iar din fiecare din cele 15% cate 5000 de semnaturi (inclusiv Bucuresti, tot 5000).
    Sa zicem ca doar 10% din cei care nu au votat sustin introducerea votului de protest si tot se fac mai mult de 100.000 de semnaturi!
    Eu vreau sa desfasor o astfel de campanie (CLAR CA EFECTUL nu se va vedea la aceste alegeri pentru ca nu vom reusi sa strangem cele 100.000 de semnaturi). Dar vom lupta sa ducem in parlament aceasta modificare. Si sunteti bineveniti sa ne sustineti prin acordarea semnaturilor in momentul in care o sa demaram acesta campanie de strangere de semnaturi!
    Daca doresti sa ne ajuti sau sa fi voluntar contacteaza-ma!
    Casuta pentru votul de protest este necesara (un vot alb este un cec in alb si in plus NU este un vot valabil …se declara nul)
    Vrem introducerea Votului de protest (numit in strainatate si „absenteism civic”) pentru a aduce tinerii la urne si pentru a lua initiativa! Daca noi nu o facem, cine v-a schimba ceva? Ce asteptam? Duhul Sfant sa vina sa faca curatenie?

  3. Baga tu un vot alb, ne stampilat, ca are cineva din comisie grija sa puna stampila votat pe „alesul”lui.
    In Ro e posibil orice 🙁

  4. si mai ganditi-va la urmatoarea situatie:
    eu ma aduc la urmatoarele alegeri si doresc sa aplic acel „vot alb” si nu stampilez buletinul. de aici incolo cine ma asigura pe mine ca acel buletin nu va fi stampilat ulterior de altcineva la numarare?…de aceea cel mai bine ar fi sa apara acea caseta goala sa fie clar ca omul vrea sa protesteze si sa dispare orice urma de indoiala asupra intentiilor fiecaruia si, de asemenea sa dispara acea ocazie de a obtine voturi fraudulos

  5. Votul alb masurat cantitativ prin numararea casutelor dedicate stampilate de alegatori ar fi relevant pentru ca ar exprima ceva in zona nemultumirii alegatorilor.
    Votul alb fara marcaj propriu pe buletin ar fi o invitatie la frauda.

    Primul ar ridica prezenta la vot dar parerea mea e ca doar un pic (mi se pare aiurea sa ma duc la vot stiind ca votul nu va conta, statul acasa are aceeasi semnificatie).
    Implementarea votului alb ca in a doua varianta ar reduce cred prezenta la vot.

  6. Implementarea votului alb ca in a doua varianta ar reduce cred prezenta la vot.
    Votul alb in a doua variantă există deja în românia. Şi chiar dacă există este doar fictiv, pentur că se consideră nul! Dar cu numele în lege el EXISTĂ!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.