Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, în anul 2021 au fost înregistrate peste 30.000 de divorțuri în România, situând astfel țara noastră pe locul 18 la nivel european. Numărul divorțurilor a fluctuat în ultimii ani iar perioada pandemiei a fost o încercare grea pentru multe cupluri datorită situației economice instabile, tensiunilor legate de carantină sau problemelor legate de creșterea și educarea copiilor.
Probabil că motivele cel mai des invocate de cuplurile care divorțează sunt schimbările bruște de comportament ale partenerului (pleacă de acasă fără motiv, caută mereu sămânță de scandal, nu mai petrece timp cu mine șamd.), violența fizică sau verbală (cauzate de obicei de consumul de alcool) și relațiile extraconjugale. Niciunul dintre aceste motive nu este de neglijat și cu toate acestea, la auzul cuvântului “divorț”, multă lume reacționează cu reticență. Nu este ușor să suporți comportamentul abuziv sau lipsa continuă de comunicare și afecțiune a partenerului, dar parcă nici nu îți dorești să divorțezi. Există numeroase studii care au arătat efectele pe care divorțul le are asupra psihicului iar depresia “post-divorț” nu mai reprezintă o noutate.
Teama de separare este unul din motivele pentru care unele persoane preferă o relație disfuncțională în locul divorțului. Aceasta poate fi cauzată de factori emoționali (nu își pot imagina un viitor cu altcineva), dar uneori și de factori de ordin economic (situații în care unul din parteneri depinde de veniturile celuilalt, nu are o locuință unde să se mute, nu poate întreține singur copilul etc.). Indiferent de cât de teamă îți este să faci acest pas, poți oricând apela la un specialist care să te ajute să treci mai ușor peste această perioadă. Apelează cu încredere la un avocat specializat în divorț și dreptul familiei iar acesta va face tot posibilul pentru ca procesul să dureze cât mai puțin iar tu să scapi de tot stresul provocat de divorț. De asemenea, un psiholog te va ajuta să îți recapeți încrederea în tine și să începi un nou capitol din viața ta cu zâmbetul pe buze.
Teama de a rămâne „fără nimic” este și ea un motiv important pentru care oamenii evită să divorțeze. Practic, preferă să stea într-o căsnicie care nu îi mai satisface decât să își piardă toată agoniseala. Unii chiar se folosesc de amenințări de genul “Nu o să vezi un ban de la mine!”, “Cu nimic nu o să rămâi din casa asta!” șamd, pentru a-și determina partenerul să nu divorțeze. Inutil să menționăm că acestea sunt doar vorbe goale. Un avocat specializat în divorț și partaj te va ajuta să înțelegi că orice bun căpătat pe parcursul căsniciei constituie bun comun și intră în masa partajabilă, adică nu există varianta în care unul dintre soți să rămână fără absolut nimic în urma partajului.
Teama de a nu-și mai vedea copilul/copiii, probabil cel mai greu de suportat pentru părinții care nu se pot decide asupra divorțului, este în cele mai multe cazuri neîntemeiată. Conform Codului de Procedură Civilă, la desfacerea căsătoriei, în cazul în care există copii minori, se stabilește custodia comună a acestora pentru ambii părinți. Amenințările de genul “Nu o să îți mai vezi niciodată copilul dacă pleci” sunt doar o încercare de a intimida și nu au nicio legătură cu realitatea. De fapt, ele se bazează pe o confuzie pe care mulți o fac, între custodia copilului și domiciliul acestuia. Deși custodia este comună, adică ambii părinți au dreptul de a-și crește, de a-și vizita si de a-și educa copilul, domiciliul nu se poate stabili decât la un singur părinte (de obicei la mamă). Acest lucru nu însemnă însă, că celălalt părinte nu o să își mai vadă niciodată copilul dacă se ajunge la divorț. Din nou, dacă te afli într-o astfel de situație, ia legătura cu un avocat pentru a afla toate detaliile legate de custodia si domiciliul copilului.
Divorțul cu siguranță nu face parte din categoria obiectivelor de trecut pe “to-do list”, dar uneori ajungi în situația în care este cea mai bună soluție, indiferent cât de dureroasă ar fi. Atunci când nu mai există nicio șansă de a repara relația și orice ai face nu puteți continua împreună, trebuie să renunți la prejudecăți și să îți înfrângi temerile. Poate fi un nou început mai bun!
Poate ca sunt temeri nefondate, dar daca ajungi la divort lucrurile se complica foarte tare in viata…chiar foarte tare!