Transpirația excesivă este numită în literatura medicală hiperhidroză. Poate fi o problemă supărătoare care se poate trata, există mai multe modalități care pot ajuta la combaterea transpirației abundente.
Transpirația reprezintă un mod natural al organismului de a-și regla temperatura. Atunci când ne este prea cald, corpul transpiră, umiditatea se evaporă, ceea ce ajută la răcorire. În mod normal, procesul nu ar trebui să fie supărător. În cazul anumitor persoane însă, transpirația poate fi abundentă, iar acest lucru devine stânjenitor în unele situații. Transpirația excesivă poate să nu aibă un motiv evident, poate fi o consecință a unei afecțiuni, sau un efect secundar al unui tratament (3). Despre transpirația excesivă explicăm mai multe în acest articol, mai ales despre tratamentele și măsurile de combatere.
Rezumat:
Tratamente recomandate în cazul transpirației
Dacă simți că transpiri exagerat de mult, este bine să mergi la medic pentru a vedea dacă suferi de hiperhidroză. În acest caz, medicul ar putea recomanda tratamente precum:
- un antiperspirant pe bază de prescripție medicală, cu o formulă de înaltă calitate. De asemenea, dacă transpirația afectează fața și capul, medicul poate recomanda anumite creme.
- medicamente administrate oral (anticolinergice): acestea pot ajuta la reducerea transpirației prin oprirea activării glandelor sudoripare, dar este bine de știut că pot exista anumite reacții adverse precum: gură uscată, vedere încețoșată, palpitații, probleme ale vezicii urinare.
- antidepresive: anxietatea poate fi o cauză a transpirației excesive, de aceea medicul poate recomanda antidepresive.
- injecții cu toxină botulinică: botoxul blochează temporar nervii care provoacă transpirația. Efectul unei injecții poate dura între 6-12 luni, apoi injecția poate fi repetată. Poate provoca durere locală minoră, iar unele persoane pot avea slăbiciune musculară temporară în zona înțepăturii.
- intervenții chirurgicale: se recomandă în cazurile severe, în situația în care pacientul are o afecțiune gravă care determină o transpirație abundentă (2). O asemenea intervenție este simpatectomia toracică endoscopică (1). În acest caz, chirurgul face incizii mici pentru a opri activarea nervilor axilari care activează glandele sudoripare. Este o procedură eficientă, dar poate lăsa cicatrici. În plus, apare transpirația compensatorie (atunci când corpul nu mai transpiră într-o zonă compensează transpirând în alta (1).
Sfaturi și recomandări în caz de transpirație excesivă
În caz de transpirație excesivă, se recomandă următoarele:
- evită anumite alimente: mâncărurile picante de exemplu nu sunt indicate, pentru că organismul reacționează în cazul lor ca la orice altă sursă de căldură, produce transpirație. De asemenea, cofeina nu este recomandată pentru că stimulează glandele suprarenale și ajută la formarea transpirației.
- poartă haine ușoare, care asigură o bună ventilație (bumbac, mătase). Culorile deschise ajută la menținerea unei temperaturi constante și răcoroase și la reducerea transpirației. Dacă trebuie să alegi culori închide atunci optează pentru modele care ascund transpirația, sau stratifică ținuta în așa fel încât transpirația să nu fie vizibilă pe stratul exterior.
- aplică antiperspirant înainte de culcare: pentru că ingredientele au nevoie de timp pentru a acționa eficient, iar noaptea transpirăm mai puțin.
- fă duș în fiecare zi și folosește un săpun antibacterian pentru a ține sub control bacteriile de pe piele, prevenind astfel mirosurile nedorite. Usucă bine pielea înainte de a folosi deodorant (1).
- poartă șosete care absorb umezeala și schimbă-le de cel puțin 2 ori pe zi, dacă este cazul.
- poartă pantofi din piele și nu purta aceeași încălțăminte în fiecare zi.
- nu purta cizme sau pantofi sport, pentru că picioarele pot transpira mai mult.
- nu purta haine strânse pe corp sau din țesături sintetice.
- nu consuma alcool în exces sau alimente picante.
Când se recomandă consultarea medicului
Este indicat să mergi la medic în următoarele cazuri:
- ai încercat diverse metode pentru a ameliora transpirația, iar acestea n-au funcționat.
- transpirația excesivă durează de cel puțin 6 luni.
- ai transpirații nocturne.
- există un istoric în familie de transpirație excesivă.
- urmezi un tratament pentru altă afecțiune. Dacă transpirația este cauzată de o altă afecțiune, tratamentul de care ai nevoie depinde de ceea ce cauzează transpirația excesivă (3).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Web MD, „Excessive sweating: treatment tips”: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-treatment-11
- Healthline, „9 ways to stop sweating”: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-sweating
- NHS, „Excessive sweating (hyperhidrosis)”: https://www.nhs.uk/conditions/excessive-sweating-hyperhidrosis/
Ca persoană care s-a confruntat cu transpirația excesivă, pot să spun că abordarea atentă a acestei probleme face o diferență semnificativă în calitatea vieții de zi cu zi. Am constatat că unele metode simple, precum aplicarea antiperspirantului înainte de culcare și evitarea alimentelor picante, au avut un impact pozitiv neașteptat. De asemenea, consultarea unui medic mi-a oferit opțiuni variate de tratament, cum ar fi utilizarea de antiperspirant pe bază de prescripție medicală sau, în cazuri mai severe, apelarea la injecții cu toxină botulinică. Aceste soluții nu doar că au redus nivelul de disconfort fizic, dar m-au ajutat și să recâștig încrederea în mine în situații sociale.