define('DISALLOW_FILE_EDIT', true); Traditional Romanesc – Made in China | Zambesc
tari straine unde poti face conturi in valuta

Traditional Romanesc – Made in China

Sunt unul din cei care nu rateaza nici un targ al micilor mestesugari, ori de cate ori ma deplasez prin tara poposesc oriunde imi ies in cale negustori si producatori de obiecte traditionale. In special sunt pasionat de ceea ce iese din mana unui olar. Probabil intr-o alta viata am confectionat si eu vase din lut. Dar nu imi displac nici produsele din lemn, masti traditionale sau alte accesorii sau produse decorative.

Ceea ce ma deranjeaza foarte tare, este faptul ca majoritatea celor care comercializeaza astfel de produse au inceput sa vanda pe taraba de toate incepand de la diverse jucarii gomflabile si terminand cu prosoape made in China, sau prosoape cu inscriptia unor cluburi de fotbal. De exemplu ieri am strabatut o mare parte din Transilvania, zona in care nu ma asteptam sa gasesc pe langa ulcele din lut, prosoape cu insemnele clubului Dinamo. Sa nu mai vorbim de alte jucarii made in China.

E penibil mai ales cand un strain se opreste sa isi ia un suvenir si i se ofera marfa de bazar. Mai ramane sa oferim papusi si alte instrumente pentru adulti si s-ar inchide cercul, adica am avea toata gama de produse posibile si chiar imposibile.

Din experiența mea, pot să spun că fenomenul „Traditional Românesc – Made in China” reflectă o realitate tristă, dar din păcate din ce în ce mai răspândită. Am observat cum autenticitatea și meșteșugul local sunt din ce în ce mai des umbrele mărfurilor de duzină, provenite din fabrici îndepărtate, care nu au nicio legătură cu tradițiile noastre. Deși tentanți pentru profit rapid, negustorii ar trebui să înțeleagă că valoarea produselor tradiționale nu stă doar în aspectul lor, ci în povestea și energia creativă ce le animă, iar alegerea de a păstra autenticitatea ar putea atrage o apreciere autentică și mai de durată. Îndemn cititorii să caute și să sprijine acei artizani care, deși poate mai puțini, rămân fideli tradițiilor românești, contribuind la conservarea patrimoniului nostru cultural.

11 comments

  1. Este unul in Iasi in acest weekend… chiar sunt curios daca va fi cum ai spus tu.

  2. Din pacate genul asta de targ traditional s-a transformat intr-un balci de 2 lei. Imi pare rau sa o spun, dar se intampla peste tot.

  3. De fiecare data cand vad asemenea „targuri” pe marginea soselei ma minunez de varietatea ofertei. Imi amintesc ca, in urma cu vreo zece ani, predominau produsele autohtone, dar probabil nu aduceau un profit atat de mare precum produsele chinezesti. Pe de alta parte, mestesugari romani sunt din ce in ce mai putini.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.