De la „Wings of Desire” (1987) la „Buena Vista Social Club” (1999), opera cineastului Wim Wenders este eclectică, iar cunoscutul regizor german şi-a găsit cea mai recentă sursă de inspiraţie într-un proiect dedicat toaletelor publice din Tokyo, informează AFP.
În vârstă de 76 de ani, Wim Wenders, un gigant al cinematografiei europene, pregăteşte un film despre „Tokyo Toilet Art Project”, un proiect de renovare urbană, în cadrul căruia arhitecţi de renume internaţional transformă 17 toalete, care au un aspect mai degrabă tern şi care se află în districtul Shibuya, în adevărate opere de artă.
Una dintre ele este echipată cu cabine colorate şi transparente care devin opace atunci când uşa se închide, iar o alta este decorată cu panouri din lemn create de arhitectul care a conceput Stadionul Olimpic din Tokyo, Kengo Kuma.
Toate aceste noi instalaţii sunt gratuite, accesibile pentru persoane care se deplasează în scaune cu rotile şi menţinute într-o stare de curăţenie impecabilă de o echipă de agenţi de întreţinere.
„Există ceva foarte japonez în această idee, în tot acest decor. Aproape cred că este o idee utopică”, a declarat Wim Wenders într-o conferinţă de presă organizată miercuri.
„Toaletele sunt un loc unde toţi oamenii sunt la fel. Nu există bogaţi şi săraci, bătrâni şi tineri, toţi fac parte din omenire”, a spus cineastul german.
Regizorul a relatat că a fost abordat de organizatorii proiectului de renovare, care l-au inspirat să regizeze un film care să aducă împreună patru poveşti scurte, în care celebrul actor japonez Koji Yakusho joacă rolul unui angajat al unei firme de curăţenie.
„Ador arhitectura. Într-o altă viaţă, cu siguranţă aş vrea să fiu arhitect”, a dezvăluit Wim Wenders, care s-a declarat deosebit de bucuros să colaboreze cu renumitul arhitect japonez Tadao Ando, care a contribuit la acest proiect cu o structură circulară strălucitoare, prevăzută cu lamele fine care lasă să treacă aerul.
„Am fost foarte mulţumit când am văzut toaletele sale, cum a lucrat el cu lumina… Mi-am spus că acesta este un loc preţios”, a povestit regizorul german.
Douăsprezece dintre cele 17 noi toalete din Tokyo au fost deja finalizate şi au fost puse în funcţiune.
În numeroase ţări, „toaletele publice nu sunt considerate ceva frumos”, a spus arhitectul Tadao Ando. „M-am gândit că aceste toalete magnifice ar putea să transmită persoanelor din lumea întreagă un sentiment despre frumuseţea Japoniei”.