Termen de garantie

Nu am inteles niciodata principiul de baza in acordarea unei garantii pentru un produs, mai ales pentru produsele alimentare. Deci daca avem un produs care expira in 30 de zile, inteleg ca in cea de-a 31 zi gata, produsul a fost invadat de stiu eu ce, sau e gata sa explodeze…cum trece in a 31 zi s-a terminat. Daca pana ieri era delicios astazi e o bomba…Nu ca ar fi marfa proaspata pe rafturi, poate doar etichetele sunt proaspete. De ce majoritatea garantiilor la produse sunt ca numar de zile rotund, adica 30 de zile, 60, 90. De ce nu sunt 23 sau 76, microbii au un regulament interior care le interzice sa invadeze produsele in alte zile ?…….. Adica nu pot ataca o conserva decat dupa data de 30, in 29 nu se poate…

10 comments

  1. FYI: in limba lui Shakespeare, se spune „best before” … adica pana in ziua aia compania producatoare garanteaza, dupa e riscul tau … la oua se iau 2 sapt, la iaurt vreo 3, etc … dar uneori se pun conditii de refrigerare … multe conserve au si a doua garantie: dupa desfacere (intre 1 si 3 zile) … cat despre rotunjiri stiu si ei ce conservanti pun, si pun si ei rotund …

  2. Iaurturile sunt tari. Am tinut un iaurt la temperaturi ridicate, o zi cred. Seara nu avea nimic, asa ca l-am baut. Pe riscul meu, ce-i drept. Un iaurt de la bunica nu ar fi tinut atat.

  3. Iaurtul de casa pastrat la temperatura de cateva grade poate fi pastrat mult si bine, se acreste in timp dar nu se strica. Unora chiar le place iaurtul acrisor, inclusiv mie. Mai ales cu paine de porumb..e delicios

  4. O zi sau două nu contează la majoritatea produselor. E un guideline și atât. Tu decizi când consumi. Dar firma după data aia nu mai garantează calitatea.

    Se știu ușor. Un chimist alimentar știe în cam câte zile se alterează un anumit produs, iar la amestecuri contează când expiră cel mai perisabil.

    Sunt chestii care păstrate bine țin și 2-3 zile după. Depinde de la lot, la sursa ingredientelor.
    Dar dacă nu am ști măcar aproximativ când nu mai e bun… ne-am luat țeapă cu mult mai multe produse stricate.

  5. vrei sa pari pretios si in loc de mamaliga spui „paine de porumb” :p sau chiar exista asa ceva? la mine la tara n-am auzit de asa ceva 😀

  6. BoB-e @

    Este o mare diferenta intre paine de porumb si mamaliga. Painea de porumb la randul ei este de doua feluri, cea clasica si cea dulce. Daca ajungi prin Maramures, cere la o pensiune un iaurt de oaie cu paine de porumb…Cred ca se gaseste si in alte zone

  7. nu sunt complet de acord la faza cu numere rotunde. Cred ca sunt si coincidente si posibil sa fie si o chestiune de usurinta perceptiei. Sa fie mai usor pentru om sa retina omul 10 zile in loc de 9 sau 11. Oricum, e vorba ca termnele de garantie sunt orientative. Foarte multe produse vor tine bine dupa expirare. Spre exemplu stiu ca medicamentele au un buffer mai generos.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.