Rosia Montana ca subiect nu mai are nevoie de nicio prezentare, nici nu vreau sa fac acest lucru. Ce-ar fi mai bine pentru noi romanii este la fel un subiect care poate avea pareri pro si contra. Insa personal sunt de parere ca natura ar trebui sa fie inaintea banilor, iar daca totusi trebuie sa scoatem aur din Rosia Montana ar trebui sa profitam noi si nu o companie aflata la capatul pamantului. Campania mediatica dusa de catre cei care vor sa scoata aur la Rosia Montana nu este una tocmai potrivita. Pe deoparte vina le apartine si celor care s-au umilit pentru cativa banuti, si au acceptat sa apara in clipurile de promovare, plangand, unii aproape cersind. Daca acest lucru s-ar fi intamplat in SUA, probabil persoana in cauza ar fi primit asistenta de la un psiholog, la noi e vorba de ceva normal.
A fi patetic, sa iti plangi de mila e ceva normal pe la noi. Putem spune ca e un sport national, mai toate emisiunile de ,, succes ” merg pe aceasta tematica. Nu contest nicio parte implicata in acest proiect, scandal sau ce o mai fi, dar campania aceasta de promovare cu lacrimi si toate cele ar trebui oprita. Daca am merge prin tara fiecare localitate, sat, chiar straduta, ascunde povesti similare, sau oameni care au aceeasi stare sufleteasca si aceleasi probleme. Imi si inchipui pe regizorul care a facut spoturile cerand dubla de plans 1, 2, 10 sau cate au mai fost, e penibil. Am inceput sa confundam fictiunea cu realitatea.
Sunt de parere, ca nu puteam decat sa plangem, si sa ne bucuram pentru cei ce pot lucra in astfel de locuri de munca, ma refer la romani.
Campani,proteste, multi oameni,,, rezultate 0,nu imi face placere sa aud de acest subiect sincer
eu sincer as vrea sa ii dam drumul macar cu afacerea asta micuta care ne-a mai ramas dupa 91` incoace. Ceea ce ma enerveaza maxim si la culme e ca de cand a fost revolutia pacii` s-a sfarsit cu produsctia si economia in Romania…
Eu am fost in Rosia Montana si disperarea oamenilor e reala. O poate simti si vedea oricine merge acolo. e normal sa fie disperati cand venitul lor mediu e de doar 6lei/zi. Si, da, sunt si alte zone defavorizate si oameni amarati, dar daca pt RM si zona asta exista o solutie, o salvare, de ce s-o refuzam? pt ca nu putem sa-i salvam pe toti?
Anda @
Totusi eu nu sunt de acord cu aceasta exploatare mediatica, restul cum spuneam e discutabil, insa strict la lacrimi nu cred ca acestea isi au locul intr-o campanie de gherila a unui trust care invarte miliarde de euro.
@pop: nu stiu cat e exploatare mediatica, este un mod de a face cunoscut proiectul. Oamenii aia au ajuns in situatia disperata de a plange la tv si nu cred ca le convine nici lor sa se umileasca in fata unei tari intregi. Dar cand disperarea e la cote maxime, vad asta ca o posibila solutie sa le fie si lor mai bine.
Anda@
Am ceva tangenta cu tot ceea ce presupune productia unui reportaj sau spot video, imi si inchipui cum doamna sau domnul care plange, o face de 20 – 30 de ori pana sa iasa bine, cu siguranta lacrimile se epuizeaza la primele duble, iar ulterior se planteaza cu pipeta. Nu contest suferinta, dar nu aceasta e solutia, ne apucam toti sa plangem pana la urma. Vom fi o tara de plangaciosi. Situatia de la Rosia Montana se regaseste in toata Romania.
Nu zic ca nu o sa profite si compania Canadiana de pe urma proeictului, e si normal sa profite, nimeni nu vine sa lucreze pe degeaba, dar totusi principalul beneficiar , partea care pelaca cu cel mai mult profit, este partea romana. Contractul nu este inca negociat complet dar deja castigam peste jumatate din profit, deci lucrurile nu sunt asa de negre
@depop au mai fost si alti ziaristi prin zona in afara de oamenii care au facut spoturile, poti sa cauti pe net artiole care atesta ca lacrimile alea erau adevarate, suferinta chiar exista
Paul @
Din ce stiu eu procentul partii romane, adica a statului este foarte mic, sub 10%, chiar si mai putin, cineva spunea intr-o emisiune de un 5 %……..nu am vazut nimic oficial, dar aceste cifre sunt vehiculate….daca e asa atunci nu poate fi vorba de o ,, vanzare ‘’ corecta a resurselor statului.
Paul @
Probabil ca exista si ,, lacrimi adevarate ‘’, dar sunt peste tot, de ce cineva din afara exploateaza aceasta latura ?…pana la urma un defect al romanilor………..Japonezi au trecut prin clipe groaznice in ultima perioada, dar nu au facut asa ceva, dimpotriva au reparat o autostrada in timp record.
Nu contest ca in mod normal, pentru o reclama, se trag mai multe dubluri. E normal. Dar cand ai venitul de care ti-am zis, lacrimile vin, din pacate, natural. Cine merge la RM, discuta cu oamenii si cand acestia incep sa-si spuna of-ul, ii poti vedea lacrimand chiar daca nu ai o camera de filmat cu tine. Poate o viata mai buna si pentru restul zonelor defavorizate din tara va fi, in curand, daca statul demonstreaza ca sustine investitiile si investitorii vad ca proiectele lor nu mai sunt amanate ani la randul.
@pop: mie mi se pare ca numai in Romania, astfel de parteneriate publice-private sunt considerate „vanzare”.castigul Romaniei ajunge undeva la 56%. Procentul a fost calculat de mai multi economisti. Primii care-mi vin in minte sunt Blanculescu si Vladescu. procentul ala poate fi calculat de oricine care stie ca statul ia impozite pe salariu, proprietate, pe profit, pe divident, tva aferent operatiunilor, taxe venite de la toti furnizorii s.a.
Poate numai cu aceste lacrimi se poate rezolva situatia celor din Rosia Montana, la asta nu se gandeste nimeni? Daca nu ar fi acele „lacrimi false” de care vorbeste lumea, atunci ce ar fi?
nu a spus nimeni de lacrimi false, ideea este ca ne-am obisnuit sa fim patetici, ne plangem de mila..in loc sa facem ceva.
Nu o data sinistratii care au primit ajutor fizic si material din partea unor organizatii straine, stateau la bar , iar voluntari straini le construiau casa…..cand e vorba sa ne plangem suntem primii dar la pus mana…, doar pe pahar.
Exista oamenii care o duc mult mai rau dar nu plang la televizor.
Aici e vorba de o intreaga comunitate…
Nu inteleg cum exista oameni care chiar nu vor sa creada ca in Rosia Montana , unde somajul este de 80% si unde chiar nu ai nici un venit pentru ca mineritul este singura activitate majora de acolo, altceva nu poti sa faci.Este nevoie sa te duci doar pana acolo sa iti dai seama ca pe langa saracie , zona arata defavorabil si nu exista nici o investitie facuta
Amu si in Borsa Maramures e aceasi situatie cu somajul, au fost mine si s-au inchis, numarul celor ramasi fara loc de munca e mult mai mare decat in Rosia Montana. Dar oameni care vor sa lucreze se adapteaza, mai o gaina, o oaie, iar ii mai tineri se duc in lume si muncesc. Daca te pui pe plans nu se schimba nimic.
La noi se cam exagereaza, si nu ma refer fa faptul ca oamenii exageraza cu saracia (asta este o realitate, dupa cum spui si tu, a tuturor romanilor) si la faptul ca presa si cei care realizeaza emisiunile Tv si stirile intrec orice masura!!!
@Tibi Campani,proteste, multi oameni… rezultatul – de peste 10 ani, proiectul nu a inceput. si nici n-o sa inceapa.
dePop, verifica, de curiozitate, IP-urile celor care comenteaza pro RMGC 😉
sunt postaci. mai multe detalii, aici: kamikazeonline. ro/2011/09/sint-postac-rmgc-si-asta-imi-ocupa-tot-timpul/
Simona@
Nu sunt aceeasi useri, mai exista si alte persoane care vad lucrurile altfel din pacate.
Cat tamtam si pe subiectul Rosia Montana. La tv, pe facebook, in anunturile AdSense … peste tot
Campaniile sunt foarte manipulative şi cine nu ştie adevărul este prostit la propriu şi îi compătimesc
Mie îmi pare rău pentru pământul nstru şi pentru ţara noastră care se vinde altora – cum să spui tu că e „pentru viitorul copiilor noştri”. Dacă vând aurul se duce viitorul copiilor lor, şi nu din cauza lipsei aurului, ci din cauza metodelor folosite.
Ce nu-mi place este că prin acest tip de publicitate cea mai mare parte a populaţiei crede „vai, săracii” şi nu e chiar aşa. Natura în mod normal ne oferă foarte multe.
Este una care se plânge că n-are cu ce trăi şi are cercei de aur în urechi? Însă cine observă detaliil?
Vad ca multi vorbiti fara sa fi citit contractele RMGC. @anda. Statul roman are un castig direct de 10%, din care timp de 25 de ani vom plati cate 12mil de dolari anual administrarea lacului de cianura. Acest lac ar deveni cel mai mare artificial din Romania,in momentul de fata cel mai mare lac artificial este in Tarlungeni si are 300ha.
Nu vor fi 6000 de angajati, ci maxim 600.
Cei care locuiesc in Rosia Montana, nu au competente in domeniu, asadar nu au cum sa lucreze in acest proiect.
Cei de la RMGC au cumparat casele din zona, iar vanzatorii au primit bani frumosi, asadar majoritatea celor care si-au vandut casele locuiesc acum la oras… de ce plangaciosii aia de la tv nu au facut acelasi lucru?
Sunt prea multe de zis si de dovedit, dar am impresia ca nu are rost sa va explicam aceste lucruri, atat timp ca voi inca va uitati la tv, si credeti in reclame.
@Dan: te-as ruga sa stai si sa scrii doar pe Proiectul Rosia Montana de pe Facebook, asta este singurul lucru care sti sa-l faci in viata.
@neK: nu vreau sa ajungem sa ne certam, dar trebuie sa te contrazic. In primul rand, nu va fi niciun lac de cianuri, pt ca aceste substante sunt folosite exclusiv in circuit inchis. Ce ajunge in iaz va fi o apa baubila si o sa demonstreze, band din ea, mai multe personalitati din Romania. In al doilea rand, angati chiar vor fi mii, pt ca aici nu intra doar joburile directe, ci si alte indirecte, care vor create in cadrul celor 1000 de companii antrenate in jurul proiectului (conform factorului de multiplicare de 3,4 al Oxford Policy Management).
@jorjette: cred ca niste cercei de aur am avut toate fetele chiar de cand eram mici, primiti in dar la botez sau cu alta ocazie. Si chiar daca si-ar vinde acea pereche, asta nu o va ajuta sa supravietuiasca prea mult. Cei care merg in Rosia Montana vad ca saracia e reala, somajul aici fiind undeva la 80%.Daca tinem aurul in pamant, nu se va ajunge la un viitor pt acei copii,pt ca nici nu vor apuca odraslele sa se nasca, avand in vedere ca parintii traiesc acum de pe o zi pe alta. Daca vrem ca generatiile de mineri de aici sa continue sa se succeada, trebuie ajutata comuna ACUM.
Sa dea drumu mai repede la lucrari ca avem nevoie de bani. 🙂 Romania are nevoie de bani.
@een: ca bine zici. Proiectul asta, numai el, va genera 1% din PiB-ul Romaniei.
Anda @
Daca e asa cum spune neK@, adica Romania castiga 10 %, iar acest 10 % inseamna 1% din PIB, iti dai seama daca ar ramane tot in tara ce schimbare in bine ar fi.
Eu tot nu cred in acesti investitori care se vor de bine pentru Romania. Iar cat priveste saracia din Rosia Montana, exista locuri unde mineritul a lasat mai multi someri, iar oameni s-au adaptat. De fapt mai toti cei care au vandut in Rosia Montana a facut bani frumosi, nu trebuie sa le plangem de mila.
Da, cei care au vandut, au fost despagubiti foarte banos, cum era si normal,sau s-au mutat intr-un cartier rezidential modern, construit special pt ei,de RMGC,in Alba Iulia. Acolo, au fost consiliati pt a-si gasi un job si au fost ajutati sa se inscrie la un medic de familie. E dreptul fiecaruia sa nu aiba incredere, dar eu sunt de parere ca si in Romania se pot face lucruri bune. Trebuie doar sa vrem.
Pai si atunci astia care au ramas acolo, ce mai asteapta? De ce nu pleaca si eu?
Smiorcaita aia, de ce nu i-a bani si pleca din Rosia Montana?
Dar smiorcaitul ala, de ce scrie pe vila lui pensiune, atat timp cat zona este monoindustriala?
Ati fost in Rosia Montana? Ati vorbit cu locuitorii? Stiti de ce nu vor sa plece?
Romania din cei 10% ramane cu un 5% profit in urmatorii 17 ani de exploatare!
Scuzati greselile gramaticale, s.a.m.d. Scriu de pe telefon
Nu văd care e intereseul tău, Anda, însă se vede clar că nu ştii nimic din ce se întâmplă cu adevărat. Dacă se dă drumul la proicetul Roşia Montana, aurul va fi luat în câteva luni cu un alt tip de tehnologie iar românii noştrii vor rămâne dând din buze.
De pe o zi pe alta trăiesc mulţi alţii, am fost prin zona respectivă şi am văzut care este posibilitatea de trai acolo. Oamenii s-au învăţat să tot plângă şi să nu facă mare lucru.
Ai fost acolo? Ai văzut lucrurile cu ochii tăi? ştii care sunt efectele cianurii, care se răspândesc nu doar în zona respectivă? ştii că unde locuiesc eu, nu departe de un punct de acest fel de exploatare minieră fructele se strică foarte repede deoarece copacii au fost afectaţi de substanţele folosite? Ştii aceste lucruri? ştii cum funcţionează natura? Crez că exploatarea minieră este o joacă nu?
Ţara asta e atât de mare, de ce nu se mută în alte părţi unde au alte posibilităţi. Dramatizează atât de mult totul.
http://www.formula-as.ro/2012/1002/spectator-38/dr-raul-c-muresan-avizarea-proiectului-rosia-montana-ar-fi-echivalenta-cu-un-act-de-terorism-din-partea-politicienilor-impotriva-intereselor-propriului-popor-14622
Asta este doar unul din articolele prezente in formula as, articole de „salvare” să le spun aşa. Tot ce se intampla la Rosia Montana nu e decat un joc politic…iar noi cadem prada intereselor celor de la putere care dau bani pentru aprobarea unor astfel de proiecte. Mai este un articol in formula sa, pe acela il cautam, insa inca nu apare pe internet, cum ca in prima faza proiectul a fost aprobat pe sub mana, asta la prima licitatie ce a avut loc in 19 si…
@Jorjette: nu trebuie sa am un interes ca sa am o opinie despre un subiect,nu-i asa? Ideea e ca am fost in 2007, in Rosia Montana, nu mi-a placut ce am vazut si m-am bucurat cand am auzit ca exista solutii de mai bine. Formula As este o publicatie care, din start, a declarat ca e contra proiect, deci prefer sa oferi un link dintr-o presa neutra, ca asa putem vorbi de obiectivitate jurnalistica. Daca nu era vorba de un parteneriat public-privat, poate ca aurul ala ajungea exclusiv in numele investitorilor, dar in acest caz,ei nu sunt de capul lor acolo, MinVest Deva exploatand si ea, verificand cum se desfasoara lucrurile, fiind practic partenerul RMGC-ului.