Roboții-barmani au fost trimiși pe șantier

După ce s-au chinuit să găsească angajaţi în timpul pandemiei de coronavirus, proprietarii de companii din Singapore s-au orientat tot mai mult către utilizarea roboţilor care să îi ajute să realizeze o gamă diversă de activităţi, precum supravegherea şantierelor de construcţii şi scanarea rafturilor cu cărţi din biblioteci, relatează luni Reuters.

Acest oraş-stat din Asia se bazează în principal pe muncitori veniţi din străinătate, însă numărul lor a scăzut cu 235.700 între decembrie 2019 şi septembrie 2021, arată datele Ministerului Forţei de Muncă, potrivit căruia pandemia de COVID-19 a accelerat „ritmul de adoptare a tehnologiei şi a automatizării” de către companiile locale.

Pe un şantier de construcţii din Singapore, un robot cu patru picioare, denumit „Spot” şi construit de compania americană Boston Dynamics, scanează secţiuni de balast şi pietriş pentru a verifica progresul lucrărilor, iar datele sunt transmise în camera de control a companiei de construcţii Gammon.

Managerul general al companiei Gammon, Michael O’Connell, spune că utilizarea robotului Spot necesită doar un angajat uman (care să îl verifice – n.r.), în timp ce operaţiunile realizate în prezent de Spot necesitau în trecut doi angajaţi umani, care lucrau manual.

„Înlocuirea nevoii de mână de lucru in-situ cu soluţii autonome câştigă tot mai mult teren”, a spus Michael O’Connell, care consideră că penuriile de forţă de muncă din această industrie, agravate de criza pandemică, vor continua să se manifeste şi în viitorul apropiat.

Între timp, Consiliul Bibliotecii Naţionale din Singapore a introdus doi roboţi care citesc titlurile cărţilor aflate pe rafturile uneia dintre bibliotecile sale publice. Cei doi roboţi pot să scaneze etichetele de pe 100.000 de cărţi – ce reprezintă 30% din colecţia sa – pe zi.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.