Mona Lisa cu frișcă

„Mona Lisa”, probabil cel mai cunoscut tablou din lume, expus la Muzeul Luvru din Paris, nu a pierdut nimic din zâmbetul legendar al protagonistei sale după ce a fost vandalizat cu o prăjitură cu frișcă, duminică, fără să aibă însă de suferit, întrucât este plasat în spatele unui geam blindat, potrivit mai multor mesaje publicate pe reţelele de socializare, informează AFP.

Contactaţi duminică seară de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Muzeului Luvru au precizat luni că nu vor face declaraţii pe această temă.

Potrivit unor fotografii şi mesaje publicate duminică de mai mulţi turişti pe reţelele de socializare Twitter şi Instagram, incidentul s-a produs la începutul după-amiezii de duminică.

Fotografiile distribuite online arată geamul de protecţie al „Giocondei” murdărit cu cremă, în timp ce era curăţat de un bărbat care părea să fie unul dintre paznicii muzeului parizian.

Un utilizator al reţelei Twitter, care afirmă că a fost prezent în momentul incidentului, a dezvăluit că autorul actului de vandalism era un bărbat deghizat într-o femeie vârstnică şi care purta o perucă. El s-a ridicat dintr-un scaun cu rotile pentru a lovi cu palmele geamul de protecţie şi a aruncat apoi asupra acestuia o prăjitură cu frișcă.

Acelaşi internaut – @lukeXC2002 – a publicat şi o înregistrare video ce îl arată pe bărbatul în cauză stând în picioare lângă scaunul cu rotile, înainte de a fi escortat spre ieşire de un grup de agenţi de securitate.

„Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (…) Toţi artiştii, gândiţi-vă la Terra! De aceea am făcut asta. Gândiţi-vă la planeta noastră!”, a declarat în limba franceză autorul actului de vandalism, care era îmbrăcat în alb, purta perucă şi o şapcă.

În alte imagini, scaunul cu rotile este arătat în spatele cordonului de securitate, pe care vizitatorii de la Luvru nu au voie să îl depăşească. Nicio fotografie şi nicio înregistrare video nu au surprins incidentul în sine.

Nu este pentru prima dată când celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci este victima unui act de vandalism.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.