Record la bariera

Sunt cateva lucruri pe care am inceput sa nu le mai suport si chiar sa nu le inteleg modul de functionare. Printre acestea sunt si barierele. Este normal ca la intersectia unui drum cu o cale ferata sa existe bariera. Insa nu este normal ca bariera sa fie coborata cu 20 – 30 de minute inainte de venirea trenului. In Timisoara exista cateva treceri peste calea ferata la care poti ,,avea norocul,, sa stai si pana la 40 – 50 de minute. Cel putin acesta este ,, recordul ‘’ meu de acum circa 4 ani. Eram in taxi si de aceea tin minte timpul de asteptare. Nu inteleg de ce trebuie sa astept ca pe o singura linie sa treaca 3, 4 garnituri de trenuri unele dintre ele circuland ba intr-un sens ba in altul, doar ca bariera sa ramana jos.

Totusi cel mai lung timp de asteptare la o bariera nu a fost in Timisoara ci in Targu Jiu. Mergeam intr-o localitate din zona respectiva si la iesire din oras am ajuns la o bariera. Am asteptat circa 30 de minute si nu era nicio miscare, eram singurul sofer care astepta. Fiind seara nici oameni nu erau pe afara. Dupa circa o ora de stat am vazut pe cineva pe strada si am intrebat daca stie cumva ceva legat de bariera. Raspunsul m-a lasat masca ,, bariera e coborata toata noaptea ‘’ si ca ar trebui sa o iau pe alt drum. I-am explicat ca nu cunosc zona si daca ma poate ajuta. Foarte saritor, omul a batut la geamul unei gherete CFR de unde a iesit o tanti adormita care mi-a ridicat bariera. Acesta a fost recordul de stationare, cam in jur la o ora jumatate si probabil as fi stat mai mult daca nu as fi fost ajutat.

Cea mai comica sau mai degraba tragi-comica poveste legata de bariere, e cea pe care am auzit-o de la bunicul. Cu multi ani in urma, cand mocanitele luasera avant in tara, dar mai ales in Maramures, oamenii nu erau obisnuiti cu barierele, astfel ca intr-o zi un om din sat care mergea la targ sa vanda o capra, a prins si el o bariera. Avand ceva timp la dispozitie si vezica plina s-a gandit sa lege capra de bariera, iar el intre timp fuge in cateva tufe. La intoarecere va imaginati ce a gasit, saraca capra a fost ridicata o data cu bariera.

15 comments

 1. Si eu ma intreb de fiecare data cand prind o bariera de ce este coborata cu 10-15 minute inainte de a ajunge trenul. Adica, wtf, nu e suficient sa o coboare cu 2 minute inainte sa vina trenul? Sau in Romania e posibil sa fie beat ala responsabil si sa mai adoarma, asa ca isi iau o marja de eroare?

 2. Si eu urasc asteptatul la bariere foarteee mult. Mi-au marcat copilaria pot spune :P. In drumul spre bunici tot timpul trebuia sa astept la cel putin 2 bariere si cum imi era foarte rau in masina, agonia mea se prelungea cu cate 20 de minu te la fiecare bariera.

 3. pe bune? :))
  ce nebuni man, cum sa te tina atata in fata barierii? :))
  cred ca mi-as fi pierdut si eu cumpatu dupa atata timp, dar nu ai ce sa faci, tragi aer in piept si respiri adanc…pana trece trenu 😛

 4. De acelasi lucru dau si eu cand merg la tara. Nici nu se vede trenul in departare, ca e pusa bariera si trebuie sa astept o groaza de timp. Nu mai spun de momentele cand e „alarma falsa” si nu vine nici dracu :))

 5. Mai rau e cand nu e bariera si treci cu masina cu 80-100 km/h si se zguduie masina (de la calea ferata) iar cand te uiti in spate sa vezi ce era observi ca trece trenu. Super nu?

 6. ce putere a avut tipul de la canton sa ridice bariera cu tot cu capra si sa nu o vada sau sa o auda TARE

 7. Pe vremuri sistemul de actionare a barierei se face din interior, adica din canton. In ceea ce priveste ridicatul nu vad o problema sa ridici ceva de 20 -30 kg, nu putem compara bariere de acum cu cele din anii 60 – 70, tot ceea ce era facut in acea perioada era solid si rezistent.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.