zambesc.com RSS Feed

Poţi face ceva împotriva firmelor mari, gen UPC ?

Să vă povestesc o chestie. Vine luna trecută factura de la UPC (scadenţa era pe 30 aprilie). Din diverse motive nu reuşesc să o plătesc decât pe 29 aprilie. Am plătit-o la Banca Transilvania pentru că aia e mai aproape de mine.
Luna asta vine factura nouă.

Factură eliberată pe 1 mai dar pe care era specificată şi valoarea facturii trecute, ca şi cum nu aş fi plătit-o. Dacă doar scria acolo nu mă influenţa cu nimic.
Dar azi când m-am dus din nou la bancă să plătesc mi-au spus că ei nu pot încasa decât suma totală de pe factură (adică cu tot cu suma restantă pe care de fapt eu am plătit-o).
Evident nu îmi rămâne decât de mers la un sediu UPC unde sigur o să pot plăti fără probleme.

Dar de ce vina mea că ei se grăbesc să printeze facturile alea? Cu toate că eu am plătit la timp, pe factură apare ca aş fi restanţier. Şi problema cea mai mare e că lucru acesta îmi creează mie neplăceri. Adică în loc să pot plăti în 5 minute la banca de lângă mine trebuie să caut prin Bucureşti un sediu UPC ca să plătesc.

Şi dacă fac o reclamaţie, se întâmplă ceva? Se poate face ceva împotrivă firmleor asta mari sau nu?
Eu aş zice că nu prea le păsa pentru că ştiu că nu ai alternative. straight face

, ,
34 Comentarii
 1. cartus :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Eu as zice ca ai dreptate, dar cine sunt eu pe langa ei?

 2. mani :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Aici nu sunt de acord cu tine, pentru ca prin banca se stie ca plata e un pic mai intarziata. Cei de la UPC isi urmeaza procedura si emit facturile ca si pana acum. Daca apari ca si cum nu ai fi platit pe anterioara, evident o primesti pe cea noua cu +. Incearca sa platesti prin punctele de incasare PAYPOINT, sau PAYZONE. Si faci reclamatie pentru ce ? Ce reclami? Ca s-au grabit sa iti emita factura, ceea ce presupune probabil, conform regulamentului intern al firmei ca asta e procedura standard. Ai platit prea tarziu, s-a inregistrat mai tarziu, cred ca se si poate sa suni la ei si sa faci o confirmare de plata. Reclamatia, ntz. imi pare inutila. Respect.

 3. Andrei Dutu :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Corect, stiu ca dureaza ceva transferul interbancar. Chiar si pe facura scrie asta.
  DAR.
  Contul UPC este deschis la Banca Transilvania. Iar eu tot la Banca Transilvania am fost sa platesc. (dimineata la 9).
  In cadrul aceleasi banci transferul se face mult mai rapid (daca nu poate chiar instant?) decat intre banci diferite.
  Si cu toate astea, in 2 zile, in sistemul lor plata mea nu aparuse.

  Reclamatie pentru ca datorita lor nu pot plati factura la banca. Si trebuie sa alerg dupa un sediu UPC pentru ca pe factura apar restant cu toate ca eu am platit LA TERMEN.

 4. mani :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Contul Cosmote deschis la BRD de exemplu, unde mai platesc eu, nu zic ca nu se face rapid, am un prieten bun la banca si am intrebat cam cat dureaza pana figureaza banii in contul firmei caruia i-am platit. Mi-a raspuns ca se poate ajunge de la 48 de ore minim si pana la 5 zile lucratoare. La client i se zice ca e mai rapida tranzactia, dar realitatea este alta.
  Cu reclamatia, iara nu sunt de acord. Cum adica datorita lor. Datorita lor asta eu pot sa il traduc prin „din cauza lor” . E ca si cum ei nu te lasa sa platesti factura la banca. Cine a zis ca nu te lasa UPC-ul sa platesti factura la banca. Ca prin banca nu se inregistreaza la fel de rapid plata, asta e problema sistemului de transmitere a platii, cred ca e al bancii sistemul asta. Oricum, s-ai bafta, ca restant nu o sa fii.

 5. Andrei Dutu :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Sa o luam simplu:
  Eu am platit factura, pana la data scadenta, prin mijloacele puse la dispozitie de ei (spre exemplu banca). Deci eu am respectat indicatiile lor.
  Nu e problema mea mai departe ce se intampla.
  Ca prin intermediul bancii dureaza ceva mai mult pana se proceseaza plata, nu e problema mea. Ei ar trebui sa ia in calcul toate astea.
  Adica, ori sa steptecateva zile pana emit facturile (ca sa apara toti banii in cont) ori sa precizeze clar pe factura ca data scandenta e valabila doar daca platesti la casierii. Daca platesti prin alte metode data scadenta e alta.(cu cateva zile inainte)

  Stiu ca nu sunt restant, era doar o discutie de principiu.

 6. mani :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Te-ai incins un pic asa big grin. Oricum am eu motivele mele sa nu fiu de acord cu tine, cu toate ca poti sa o tii pe a ta pana maine dimineata.

 7. mani :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Sa se ia in considerare, nu lucrez la UPC si nu am nici prieteni, veri, matusi (Tamara), bunici, frati care lucreaza.

 8. Andrei Dutu :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Nu ma deranjeaza ca vezi lucrurile altfel, ar fi chiar culmea sa gandim toti la fel. winking

 9. Diana :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Eu am învățat-o de vreo 4 ani. E unul dintre motivele pentru care m-am dat pe internet banking.

  Nu poți face absolut nimic… tocmai asta e faza.

 10. lucian fotograf :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Dap…sa renunti la ei…ca-s foarte tupeisti….mie imi cereau despagubiri desi mie nu-mi mergea servicul oferit de ei!

 11. Diana :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  Cam inutil să renunțe, cât timp la toate firmele e așa, și nu doar din domeniul telecomunicațiilor.

 12. maya :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  stiu ca la ei trebuie platit cu ceva zile inainte de scadenta ca sa nu apara costul pe factura urmatoare.fac faturile inainte de a le trimite si de aceea.
  la mn sediul upc nu e departe dar e o coada eterna.si la paypoint tot cat e pe factura incaseaza
  la banci de ex poti completa un formularsi scrii seria la factura,costul si contul unde platesti.asa poti scrie costul unei facturi si nu mai cauti sediul.eu asa fac pentru vodafone dar ma gandesc ca merge la toate facturile ce le incaseaza

 13. Beatrice :

  A zis pe data de 19 mai, 2011

  De obiceicei de la UPC emit facturile cu mult inainte sa fie data scadenta a facturii dinainte . Asa sunt ei mai neghiobi .Dar vorba aia companiile mari fac mârșăvi asa ca nu trebuie sa te mire nimic.

 14. yekeyeke :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  …ideea e alta. La data emiterii facturii daca sistemul nu vede ca ai plata efectuata, apare ca restanta. Se intampla asta si la mine la RDS, iti dau un exemplu. Data emiterii facturii 17 ale luni… termen de plata pana pe 30 ale lunii urmatoare. Daca pana pe 17 luna urmatoare nu plateam (desi era in termen de plata) pe noua factura emisa pe 17 ale lunii urmatoare apaream cu suma restanta.
  Este normal ca la plata prin OP sa nu poata sa iti faca storno la factura achitata anterior, ci doar la ghiseu, udne in sistem iti incaseaza cat mai ai de plata… deci nu e chiar vina UPC. Ci doar ca data de emitere de obicei este inainte de ultima zi de plata fara penalitate.

 15. plat_inio :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  Eu zic sa le faci reclamatie. Nu e corect, daca scrie ca trebuie platita pana la o anumita data, de ce trebuie sa platesti cu cateva zile inainte? De unde ati mai scos-o pe asta? Exista vreo lege unde scrie ca daca platesti prin banca trebuie sa platesti mai devreme???
  Terminati cu prostiile si nu mai ingititi tot felul de tampenii? Faceti reclamatie si muriti cu ei de gat. De-asta nu merg lucrurile bine in tara asta, pentru ca ne-am invatat sa ingititm in sec si nu ne implicam.
  Reclamatie direct, nici nu mai sta pe ganduri, Chiar daca nu o sa castigi nimic, pe moment, dar pe viitor or sa isi dea seama si ei ca nu mai merge asa, daca o sa le tot faca lumea reclamatii, si or sa fie corecti, apoi

 16. yekeyeke :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  …degeaba faci reclamatie. Pentru ca nu are nici o treaba termenul de plata cu data emiterii facturii!

 17. th :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  uf…UPC…am fugit de la ei nici nu vreau sa imi amintesc povestea. insa problemele de genul asta nu sunt numai la UPC. Nu mai intru in detalii. totul se schimba si trebuie sa ne schimbam si noi. adica vor sa ne schimbe ei obiceiurile de plata sa platim online, ca re mai platim niste comisioane la banci.acum fiecare alege ce vrea sa faca si isi asuma toate pb ce survin.nu imi place deloc sistemul in care esti obligat indirect sau direct sa faci platile catre furnizori.deja e veche situatia in care clientul sta la coada sa plateasca furnizorului. ar trebui sa ne ofere ei solutii de plata comode. au prea multi clienti care trebuie sa platesca oricum si nu ii mai intereseaza de detalii.upc si rds si-au impartit piata si isi fac de cap. e urat dar nu prea ai ce face decat sa faci petitii la protectia consumatorului. petite de grup.altceva nu ai ce sa le faci daca vrei sa depinzi de serviciile lor.

 18. Diana :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  @th: La internet banking, daca stii sa iti alegi pachetul si banca, nu platesti comisioane pentru ca platesti.
  Sunt intr-adevar, comisioane inter-bancare, dar acum toate companiile mai mari ofera conturi de platit facturi la mai multe banci; deci daca stii sa te informezi, reusesti sa eviti plata comisioanelor.

  Bancile, firmele de utilitati, te fraieresc, te jefuiesc daca nu esti informat si te vad in necunostinta de cauza. Si un Gigel de pe strada face la fel. Si propriul copil te fraiereste sa ii iei bomboane daca te vede ca te poate invarti pe degete. E natura umana.
  Numai ca la firmele astea nu stiu cat merge cu reclamatii.
  Nu tine de protectia consumatorului ca tu nu iti platesti factura la timp si lor le apare la emiterea noii facturi ca nu ai platit. Ei iti spun sa platesti pana in data de X, te informeaza. Iar in X-1 uneori daca platesti, banca face a doua zi tranzactia si degeaba. Atata vreme cat ei te-au informat, protectia consumatorului nu are ce face.
  Doar la ei la serviciu clienti sau la sugestii si reclamatii poti face si sa speri ca ii doare in cot.

 19. alina :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  asa cum spunea si yekeyeke si la rds e la fel.
  tranzactiile prin banca dureaza 2-3 zile pana se inregistreaza si de asta a venit asa factura. dar daca te duci la upc sa ii intrebi, intre timp sigur ti s-a inregistrat plata si o sa apari fara datorii.

  mie mi s-a intamplat sa platesc orange la ei online si mi-au inregistrat plata dupa 7 zile. atunci a fost chiar culmea, dar a fost o exceptie, de obicei nu dureaza mai mult de 3 zile. am si homebanking de 2 ani si nu am avut nicio problema, tot asa in 2-3 zile se confirma orice plata.

  @Diana bancile nu te fraieresc (si ma refer ca si tine, strinct la homebanking), platesti un serviciu pe care ti-l ofera, comoditatea de a-ti plati facturile de acasa, fara sa pierzi timpul prin oras si sa platesti transport.

 20. Andrei Dutu :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  alina, nu conteaza ca si la altii e la fel. Atata timp cat eu am platit pana la data mentionata de ei si prin intermediul unei modalitati cu care ei sunt de acord nu ar trebui sa apar cu restanta. Nu e treaba mea ce se intampla in spate. Ei ar trebui sa ia in calcul toate aspectele.

 21. alina :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  eu am incercat sa-ti spun ca peste tot e la fel, pentru ca asta e durata unei tranzactii. nu tin cu nimeni si nu le gasesc vreo scuza, am zis cum sta treaba. din cauza asta e posibil ca eventuala ta reclamatie sa fie respinsa, dar nu strica niciodata sa incerci, nu pierzi decat ceva timp.

 22. alina :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  si am mai incercat sa-ti spun ca restanta apare doar pe factura, pt ca a fost deja eliberata. dar de fapt tu nu figurezi cu datorie la ei. pentru ca intre timp plata s-a confirmat. nu o sa platesti penalizari.

 23. Andrei Dutu :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  alina, stiu restanta apare doar pe factura. Am fost sa o platesc si nu era nici o problema. Repet, discutia era mai mult asa de principiu pentru ca mie nu mi se pare normal ce se intampla. Si da, stiu ca se intampla pe la mai multe firme asa.
  De aia si intrebam, oare ai ce sa faci? Sau ei fac pur si simplu ce vor fara ca noi sa avem nici un cuvant de spus.

 24. alina :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  in cazul de fata s-ar putea sa nu ai ce sa faci. eu am avut o singura data de-a face cu opc-ul si apoi anpc-ul si a fost in defavoarea mea, desi aveam moniturul oficial si dovada scrisa ca am dreptate. mai sus de anpc nu aveam unde sa ma duc, cel putin acum 6 ani. m-am simtit ca naiba, a fost cel putin frustrant, dar asta nu m-ar impiedica sa fac acelasi lucru daca mi se pare ca nu e drept ceva. naspa e ca pierzi ceva timp, si iti faci ceva nervi.

 25. Diana :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  @Alina: nu mă refeream la fraiereală în sensul propriu. Ci că oamenii habar nu au de comisioane, nu au educație bancară, nu se interesează de propriul contract cu banca și sunt fraieriți pentru că habar nu au unde dau bani și de ce.

 26. alina :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  @Diana m-am referit strict la serviciul de homebank si comisioanele lui, nu la banci in general. in homebank ai si extrasul de cont si vezi comisioanele. si mi se pare normal sa platesc pentru comoditate.

  restul e alta poveste..si da, sunt de acord cu tine, oamenii nu au in general educatie bancara si de asta se profita. dar si omul are partea lui de vina, se indatoreaza prea mult, fara sa se gandeasca pe termen lung, semneaza ca primarul de fericire ca o sa ia niste bani, si nu mai tine cont. nu intreaba nimic la banca. bineinteles, nu generalizez, dar sunt multe cazuri asa din pacate.

 27. Diana :

  A zis pe data de 20 mai, 2011

  @Andrei: Și lor le-ar fi greu să controleze chestia asta.
  Până la urmă depind de Poșta Română și cât de repede plasează aceasta facturile, de cât de bine merg tranzacțiile la o bancă…
  Deci ajungi în situația că nu o poți trimite prea devreme (să știi că ajunge la timp), pentru că se intercalează cu aia neplătită încă. Și nici prea târziu, că poate prin poștă nu ajunge până la data scadentă.

  Iar ei nu îți pot emite decât factură cu cod de bare… de aici e vina băncilor. Ele pot decide dacă vor să îți accepte plata doar cu codul de bare sau altfel (de pildă, cum e la telefonie, mai spunea cineva, completezi un mic formular la bancă).
  În condițiile astea mai mult băncile ar putea oferi soluția comodă. Pentru că ei pot plăti și pe bază de cod client, dar de multe ori le e mai comod să scaneze un cod.

 28. George :

  A zis pe data de 21 mai, 2011

  Pai sti care ar fi solutia? Sa iti ofere o perioada de gratie de doar 14 zile si astfel ar trebui sa platesti pana pe 14 si automat ar avea timp banii sa intre in cont pana luna viitoare pe 1 nu? happy

 29. Si eu :

  A zis pe data de 21 mai, 2011

  Problema e la banci. Ar trebui sa accepte suma declarata de platitor, el fiind cel interesat ca suma sa fie cea corecta.
  Daca ati observat la „roboteii” de la BRD, scanezi codul de pe factura, introduci cati bani vrei si platesti. Deci se poate.
  Daca vrei sa reclami ceva, reclama banca.

 30. Free eBooks :

  A zis pe data de 21 mai, 2011

  plateste factura intreaga si luna care vine iti vine pe zero winking

 31. gaby :

  A zis pe data de 22 mai, 2011

  Mai bine te gandesti sa platesti facturile la timp…o factura nu se emite cand vrei tu..se emite in ziua ta de facturare..daca plteai pe 29 la upc nu ami aveai problema cu factura….acum trebuie sa stii ca banii de la banci intra in 2 3 zile lucratoare…ceea ce inseamna ca daca platesti pe 29 ai toate sansele sa se emita o noua factura si cu soldul precedent….deasemenea la banca se poate merge cu contul de client si cu seria si nr facturii si platesti cat vrei tu nu cat scrie pe factura…lucrez in domeniu,..stiu ce zicwinking

 32. gaby :

  A zis pe data de 22 mai, 2011

  Sau poti face usor o confirmare de plata si ai scapat daca platesti la banca

 33. Alexa :

  A zis pe data de 27 mai, 2011

  Daca faceau numai ei asa ceva puteai reclama,dar asa fac toti si eu am probleme cu platile in ultima zi apoi sunt trecuta restanta etc etc.
  Am incercat si cu confirmarea si degeaba straight face Cu roboteii brd e ceva mai ok platesti cat vrei.
  Problema mea este legata si de banci,au programul mult prea scurt si dupa ora 5 pot plati doar la mall sau in weekend la fel, ca nu e nimic deschis,pai si daca nu stau langa mall?!?!?!

 34. Yamasha :

  A zis pe data de 27 mai, 2011

  Poti face ceva, treci la RDS unde poti plati factura online foarte usor. Mai nou nici nu mai trebuie sa te loghezi in contul de facturare…


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*