Mortii au prioritate ?

Daca traiti in Romania sigur ati vazut cel putin o data un cortegiu funerar hoinarind aiurea prin oras. Bine, de fapt nu stiu exact cum sunt obiceiurile prin restul tarii, dar prin zona mea e ceva normal sa plimbi decedatul prin oras.
Moare nea Gheorghe, il urca intr-un dric, se aduna 10 rude si 7 vecini si hai prin oras.

Il invarte prin tot orasul, sa treaca „si pe colo”, „si pe dincolo”, se opresc la intersectii, arunca bani, uneori, cand nu e foarte plictisit, mai zice si preotul cate o chestie. Totul e destul de… nu gasesc cuvantul potrivit.

De ce va plictisesc cu asta acum. Pentru ca ieri, cand as trec strada, hop si mortul. Ei aveau rosu la semafor. Eu verde. Si eram in dilema… sa trec, sa nu trec… Oare opresc la semafor? Sau ma trezesc iara ca da vreo masina peste mine ?
Pana la urma m-am decis sa trec strada prin alta parte. Mi-am zis eu ca nu e bine sa tai calea unui mort.

Dar apoi ma tot framanta un gand. Mortii au prioritate? Rutier vorbind.
Oare e trecut in codul rutier ceva despre asta? De genul:
– intr-o intersectie repectati semaforul, semnele rutiere si indicatiile agentului de circulatie. Asta in cazul in care in intersectie nu apare un cortegiu funerar. Altfel, el are prioritate intotdeauna.
– la sensul giratoriu au prioritate autovehiculele aflate in sens. In afara cazului in care un cortegiu funerar doreste se pregateste sa intre in sens. Atunci, toate autovechiculele ii vor da prioritate
– la trecerea de pietoni, daca un pieton se afla in traversare, sunteti obligat sa opriti. Sunt exclusi de la aceasta regula conduactorii aflati intr-un cortegiu funerar
– nu se vor amenda pentru exces de viteza cortegiile funerare (asta e in cazul ala extrem cand vor sa scape repede de el)

3 comments

  1. e ca la animale …. nu are prioritate o singura matza … dar daca vezi o haita nu ai cum sa nu le acorzi prioritate … nu de alta dar pe urma te trezesti hartuita de ele … in cazul tau de mort :)) … Acordati prioritate!! :))

  2. Ia sa te vad darqangel cand mortul cu pricina o sa fie cineva drag tie..
    cred ca m-am trezit cu fata la cearsaf ­čśÇ

  3. nu stiu daca este vb neaparat de alte reguli, dar e vb de respect sa zicem, pentru persoana decedata. acuma na, nu inseama ca cei de la servicii funerare sunt mai presus de lege, dar totusi este o exceptie. asa cum si cand este vreo nunta, ceva, tot alaiul de masini claxoneaza de te scot din sarite… si ghici, nu le da nimeni amenda, desi este interzis claxonatul.. dar na, sunt un fel de traditii, chestii trecute cu vederea de organele legii ­čÖé

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.