Instinct, logica, bine si rau

Exista momente cand imi vin tot felul de intrebari in minte, intrebari la care stiu raspunsul, insa ma indoiesc de el. General vorbind inca din cele mai vechi timpuri, adevarul consta in explicatia care era acceptata de majoritate, ceva in genul proceselor cu jurati de la americani. Insa este oare suficient acest lucru, adica daca acea majoritate se inseala ?..Care e adevarul ?
Am ajuns sa nu am incredere oarba in tot ceea ce imi este servit pe tava, eu cred ca ne nastem cu un instinct natural a ceea ce trebuie sa fie, insa pe parcurs acest simt se atrofiaza. Am sa va dau un exemplu, o intamplare din copilaria mea :

Aveam circa 6-7 ani si am fost invitat la vecini sa vad primul boboc care a iesit de sub gasca. Evident acesta nu era sub gasca ci tinut in casa ca sa nu fie strivit. Cand sa mi se prezinte puiutul, acesta nu era de gasit, in caciula imblanita in care era tinut nu era nimic. Disperata femeia cauta, intreaba copilasul ei de vrei 2- 3 ani unde-i puiutul, acesta gangurind spune ca la mama lui. De fapt ce s-a intamplat: copilul de 2- 3 ani a hotarat ca decizia celor mari de-a lua puiul de la mama lui este gresita, asa ca a dus puiul inapoi la gasca.

Pana la urma suntem destepti, evoluati, are logica ceea ce numim noi stiinta, evolutie, de unde stim noi care este binele sau raul. Cred ca pana la urma nu exista bine fara rau, ideea e sa alegem nu doar binele nostru.
De foarte multe ori primul instinct, fara a cantari, studia problema, se adevereste a fi cea mai buna decizie, insa prea putine scoli ne invata sa alegem in acest mod in viata, fie ca este vorba de oameni sau lucruri.

11 comments

  1. Foarte adevarat, eu cand nu sunt sigura de ce ar trebui sa fac, tot timpul ma iau dupa instinct, si de obicei niciodata nu gresesc:)

  2. De multe ori instictul ne ajuta sa iesim din situatii dificile,dar daca stam sa calculam prea mult o decizie atunci ni se pare gresit.

  3. Copiii stiu deseori mai bine ce e bine, noi, „oamenii mari” ne-am cam pierdut simturile firesti.

  4. Instinctul te baga in ce nu trebuie, dar tot el este cel care te scoate ­čÖé

  5. exista o vorba in Popor: copilul mic si omul beat spun adevarul. Oamenii in ziua de astazi traiesc prea mult dupa anumite REGULI si nu dupa cum gandesc si simt ei..

  6. De acord…este ratiunea cea care te opreste sa te iei dupa instinct..

  7. In viata asta care o numim noi „reala” totul are o insiruire de idei care trebuiesc urmate. totul vine de la sine, iar noi ca trup nu putem influenta cu nimic, doar ca spirit.

  8. @ Ciprian: Traiesc asa pentru ca le e frica sa-si asume riscuri…merg dupa niste tipare si daca dau rateuri, au o scuza ­čÖé

  9. Instinctul este primul lucru pe care trebuie sa-l ascultam de foarte multe ori. Eu de fiecare data cand imi ascultam instinctul, reuseam.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.