Ghid util pentru dat spaga

Nu sunt obisnuit sa dau spaga, o atentie gen o floare sau o ciocolata mai merge, dar sa ofer bani mi se pare destul de deplasat…un fel de rusine de rusinea lor. Insa cum in Romania nimic nu functioneaza decat daca ungi anumite persoane, cred ca ar fi util un mic ghid care sa ne ajute la dat spaga. Iata cateva metode de dat spaga ,, culese ” de colo , colo :

Spaga la politia rutiera :
Se cere agenda agentului care tocmai te-a oprit, in functie si de ,, musca ” de pe caciula ta, vei introduce in agenda una, doua, sau mai multe bancnote de 100 lei. Daca nu are agenda disponibila ii ceri sa iti arate interiorul caschetei, unde vei amplasa bancnotele. Daca agentul nu se conformeaza, suna un prieten.

Spaga la ghiseu:
In mod normal la ghiseu trebuie sa vii pregatit cu un pachetel, foarte important verifica daca sunt camere de luat vederi, altfel vei fi refuzat. La ghiseu spaga se da in pauza de tigara.

Spaga la spital :

Prima treapta este la portar, e cea mai simpla si mai sigura metoda, pur si simplu ii strecori in unul din buzunarele de la halat, buzunare care vor aspira pur si simplu cei cativa lei. Spaga trebuie sa fie de la 3-4 lei pana la 10 -20 de lei.

Treapta a doua in ordinea valorica este spaga la asistenta. Suma de la care pornim este de ordinul a 50-100 lei, banii se introduc in buzunarul de la halat. Daca cautati o asistenta fara buzunare la halat, va asigur din start ca nu exista.

Treapta a treia este medicul. Pentru medic spaga trebuie amplasata in plic nu se da niciodata in mana, se pune pe birou sau daca pregatiti si un pachet puteti sa il deranjati acasa.

Spaga la Garda Financiara
Se ofera doar in urma unei negocieri, nici un leu sub suma negociata, bancnotele se ofera in plic sau pur si simplu banii se pun pe masa.

Spaga la scoala :
Poate fi sub diverse forme de la bani, pachete de tigari, servicii. Spaga se ofera direct, in functie de situatie poate fi si ca urmare a unor negocieri.

Spaga la vama:
Plata ,, facturi” la vama se face doar in euro sau dolari, in urma unor negocieri. Amplasarea ,, amenzii” se va face discret prin intermediul documentelor si tot timpul in afara perimetrului camerelor de luat vederi.

Spaga la primarie si alte institutii de stat se face procentual in cazul unor contracte, acestea se negociaza direct si se platesc in afara institutiilor.

Bineinteles variantele de mai sus sunt facultative, in cazul in care doriti puteti suna oricand la D.a.N.A B-)….scuze.. DNA si rezolva altfel o parte din problema. Daca insa veti dori sa rezolvati 100% problema trebuie sa va adaptati….8->

16 comments

 1. Asta e realitatea, nu ar tb sa ne surprinda si nici sa ne amuze, dar totusi ne surprinde si ne amuza 😛
  La polistist au auzit ca se practica mai des cu pusul de bacnite(cat de multe) in actele tale atunci cand le prezinti, dupa care ei merg cu ele sa le verifice la ei in masina, ca sa se poata desfasura linistit :)))

 2. Nu prea mai incap pretentile celor de la rutiera in actele masini, doar daca platesti in euro. Mi s-a intamplat sa imi spuna din start : ,, vezi ca suntem doi „. ARR la fel, fara 200 lei nu scapi, RAR de la 50 euro in sus, asta in cazuri fericite.

 3. mai sunt spaga la locul de munca , spaga la bac :))) asta e cea mai mare dupa parerea mea de acolo invata elevul ca trebuie sa de-a spaga daca vrea sa realizeze ceva in Romania

 4. Trebuie modificat articolul si adaugat faptul ca e un pamflet..sper sa nu devina un exemplu 😀

 5. Nici eu nu obisnuiesc sa dau spaga, Mai las asa o mica atentie de o bere la baietii care mai imi livreaza diverse colete. ca asa mi se pare frumos 🙂

 6. ar fi interesant cum dau patroni de cluburi spaga la arbitrii la jucatorii adversi …

 7. la scoala am dat o data „spaga”. De fapt a fost plata examenului pe fata asa intr-o nesimtire totala :)) ca sa nu mai zic de profesor, ultima speta de betiv tinut probabil de mila in sistem.

 8. Sa fim seriosi in ROMANIA toti dau spaga fie ca sunt medici avocati judecatori politisti sau cine stie ce :)):P

 9. Se poate fara spaga. N-am dat niciodata, nu intentionez sa o fac. Daca o sa mi se ceara in mod subtil o sa ignor, daca o sa mi se ceara direct, o sa am grija sa iasa urat. Si nu ma refer doar la DNA. Acum 6 ani am dat de un magar. La cateva zile dupa si-a gasit masina data cu var, cu farurile sparte si cauciucurile taiate. Si usa decorata cu resturile unei gaini moarte. Daca cineva n-o sa-si faca treaba fara spaga si asta o sa ma afecteze pe mine… o sa fie ultima data cand o comite.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.