Despre panouri solare pentru apa caldă

poza

Cu toții ne dorim locuințe eficiente din punct de vedere energetic, locuințe care să ne ofere confort și siguranță maximă, la costuri cât mai mici. Din fericire, există o mulțime de soluții prin care putem scădea facturile lunare, fie că este vorba despre factura la electricitate sau cea la gaze.

În ceea ce privește încălzirea apei, fie apa menajeră, fie apa necesară în calorifere pentru încălzirea pe timp de iarnă, aici ne putem baza pe sistemele de panouri solare pentru apă caldă.

Tot mai mulți români caută alternative în această perioadă, lucru care se datorează în principal scumpirilor din ultimul an la utilități, în special în ceea ce privește gazele și electricitatea.

De ce să alegi un sistem de încălzire a apei cu panouri solare?

Un sistem solar de încălzire a apei, prin panourile solare termice, folosește căldura naturală de la soare pentru a încălzi apa pentru casa ta. Tehnologia panourilor solare pentru apă caldă este o alternativă regenerabilă din ce în ce mai populară la sistemele tradiționale de încălzire ale apei, iar pentru cei care locuiesc la casă, reprezintă cea mai bună alegere.

Un sistem solar de încălzire a apei folosește colectoare solare termice dedicate, diferite de panourile solare clasice pentru obținerea energiei electrice. Aceste panouri seamănă foarte mult cu panourile solare fotovoltaice și funcționează într-un mod similar, adică captează energia de la soare, dar în loc să transforme lumina solară în electricitate, colectoarele solare termice folosesc energia pentru a încălzi apa necesară pentru activitățile zilnice dintr-o locuință.

Sistemele solare de încălzire a apei sau sistemele solare termice folosesc energia de la soare pentru a încălzi apa pentru stocare într-un boiler de apă caldă. Rețele solare mai mari de apă caldă pot fi, de asemenea, aranjate pentru a contribui la încălzirea casei tale pe timpul sezonului rece. Totuși, pentru acest lucru, se recomandă utilizarea în paralel cu un alt sistem de încălzire. Majoritatea sistemelor pe bază solară de apă caldă sunt concepute doar pentru a furniza apa caldă pe care o utilizați pentru baie, duș sau apa caldă de la bucătărie.

Beneficiile încălzirii solare a apei

  • Apa caldă pe tot parcursul anului

Sistemul funcționează pe tot parcursul anului, chiar și în zilele mai puțin însorite. Este de menționat și faptul că, ocazional, este posibil să aveți nevoie de o sursă suplimentară de încălzire a apei dacă discutăm despre perioade mai lungi în care cerul este acorperit de nori, cu atât mai mult pe timp de iarnă când ziua este mai scurtă.

  • Facturi reduse la energie

Lumina soarelui este gratuită, astfel încât costurile cu apa caldă vor fi reduse. Investiția inițială într-un astfel de sistem poate părea mare la început, însă, pe termen lung, nu doar că vei recupera investiția, ci vei putea face economii considerabile.

  • Amprentă de carbon zero

Încălzirea solară a apei constă într-un sistem bazat pe energie verde. Practic, în timpul utilizării sistemului de panouri solare apa calda si incalzire, emisiile de carbon sunt zero, ceea ce înseamnă că vei contribui și la protejarea mediului înconjurător.

În cazul în care te numeri printre cei care locuiesc la casă și iți dorești facturi mai mici și independență din punct de vedere energetic, atunci poți încerca aceste panouri solare pentru apa caldă și întreținere.

Din fericire, tehnologia a evoluat extrem de mult și poți găsi pe piață o gamă extrem de variată de astfel de sisteme de înalta calitate la prețuri avantajoase. Este de menționat și faptul că, dacă iți dorești un sistem profesional și care să asigure o funcționare în parametrii optimi, este recomandat să apelezi la profesioniști în domeniu.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.