Daca vreti sa va cumparati un telefon si nu stiti ce banda de frecventa trebuie sa suporte pentru a-l putea utiliza in Romania, nici o problema. Din intamplare am dat eu peste informatia asta.
Din intamplare, adica nu o cautam special. Am ajuns la ea din click in click si m-am gandit ca poate fi utila cuiva.
Pentru apeluri 2G: GSM 900 (obligatoriu) si GSM 1800 (recomandat).
Pentru apeluri 3G: UMTS 2100 (obligatoriu) si UMTS 900 (recomandat)
Evident, informatia e mai mult asa, ca o curizoitate. Daca veti cumpara un telefon dintr-un magazin oficial sigur va functiona in Romania. Problema apare doar daca vreti sa va cumparati un telefon dintr-o alta tara, unde lucrurile pot sta putin diferit.
Mai e un criteriu destul de important:
Vodafone si Orange au reteaua 2G pe GSM 900 Mhz, iar Cosmote GSM1800 Mhz.
Daca ai un telefon doar cu 1800 Mhz frecventa nu va functiona in celelalte doua retele si invers, chiar daca le decodezi.
Digi Mobil foloseste doar reteaua 3G UMTS 2100 sau 900, de aceea au semnal foarte bun in orase unde releele sunt foarte dese, comparativ cu zonele rurale unde releele 3G nu prea merita investitia, pentru ca sunt necesare mult mai multe pe aceeasi suprafata decat la GSM.
Sunt foarte multe persoane care aduc telefoane in Romania din diverse tari si constata ca nu le pot folosi pe retelele din tara.
Bine de stiut.
@un Dan..de unde ai tu informatia ca cei de la Cosmote au reteaua 2G pe 1800Mhz? 🙂
@ Floare: in tinerete resoftam telefoane mobile, faceam si eu un ban cinstit, student fiind.
Cosmote are si emulare in 900 Mhz in orase, frecventa avand rezultate mult mai bune la propagarea prin constructii decat 1800 Mhz.
Cu cat frecventa este mai mare cu atat este mai predispusa la interferente si implica o acoperire mai mica pentru o celula