Cazan pe lemne – încălzire confortabilă în sezonul rece

A11.Viessmann@zambesc.com@cazan pe lemne

Încălzirea pe lemne este cea mai cunoscută și veche modalitate de a aduce căldura în casă în sezonul rece. Sigur, dacă ar fi să privim în profunzime, cu toții ne amintim serile de iarnă în care bunicii ne spuneau povești la gura sobei. Îți amintești și tu sunetul lemnelor care ardeau pe tot parcursul nopții? Cu siguranță că nu ai uitat și suntem aproape convinși că fix în momentul acesta te gândești și la mirosul inconfundabil de jar. Asta numim noi copilărie.

Sigur că anii au trecut, noi am crescut și am devenit adulți. Tehnologia a avansat, iar societatea modernă a evoluat. Acum, până și bunicii și-au instalat centrală, iar soba a devenit istorie chiar și pentru ei. De altfel, în zonele în care nu exista gaze, oamenii apelează la o alta soluție modernă pentru încălzirea locuinței – cazan pe lemne. Vorbim despre o modalitate accesibilă atât în zonele de deal, cat și în cele de munte. O alternativă care vine cu nenumărate avantaje dar și cu o serie de dezavantaje, iar acest articol își propune să te ajute să le descoperi pe fiecare în parte:

Cazane termice pe lemne – tipologie

Pentru început, e important să știi că există două tipuri de cazane termice pe bază de lemne, respectiv:

  • Cazane simple al căror principiu de funcționare este similar cu cel al sobelor tradiționale.
  • Cazane cu gazeificare care nu funcționează în același fel, ci pe principiul gazeificării Această procedură constă în introducerea lemnului în locul special din partea superioară a cazanului. Acesta intră în contact direct cu jarul și aprinderea lui produce anumite gaze. Atunci când gazele întâlnesc aerul – introdus în mod special în spațiul respectiv al cazanului – creează un amestec combustibil.

A11. Viessmann@zambesc.com@cazan pe lemne 2

Avantajele cazanelor pe lemne

Acum că știi care sunt cele două tipuri de cazane termice pe lemne, e important să ai în vedere și avantajele aduse de această modalitate de încălzire:

  • Încălzirea locuinței sau spațiului de lucru nu depinde de un furnizor de gaze;
  • Cazanele pe lemne sunt durabile, sigure și eficiente;
  • Cazanele pe lemne produc o cantitate mare de căldură, fiind și cel mai ieftine forme de încălzire.

E adevărat că acum ești mult mai informat și știi deja care sunt principalele avantaje aduse de cazanele pe lemne, dar înainte de a lua decizia de cumpărare, va trebui să știi și care sunt dezavantajele. Sigur, dacă ar fi să aruncăm o privire de ansamblu, balanța se va înclina în favoarea avantajelor, dar te lăsăm pe tine să iei această decizie în timp ce noi o să-ți enumerăm micile dezavantaje:

  • Cazanele se instalează în spații speciale, diferite de camerele de locuit. De altfel va fi nevoie și de crearea unui spațiu pentru depozitarea lemnelor;
  • Cazanele clasice au nevoie de alimentare cu lemne la intervale scurte de timp, dar și o atenție specială în ceea ce privește curățarea regulată a spațiului pentru cenușă.

Așadar, cazanul pe lemne poate deveni și sursa ta de încălzire în anotimpul rece, fie ca optezi pentru unele clasice sau pentru cele cu gazeificare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.