zambesc.com RSS Feed

Unde se duc casele vechi din Maramures ?

Schimbarea este inevitabila, si de cele mai multe ori schimbarea inseamna un lucru bun. In Maramures schimbarea nu inseamna tot timpul ceva bun. Cei ce cunosc Maramuresul de acum 10 ani sau 20 de ani sigur vor observa diferenta vazand Maramuresul azi. Acum este o alta lume, o alta viata, e o trecere rapida de la traditie si lemn, la inox si occident.

casa veche maramures

Schimbarea nu e doar la suprafata, adica nu doar casele si portile se schimba, ci si traditiile si odata cu ele si oamenii. Evident punctul central al schimbarilor din Maramures este casa traditionala din lemn. Iar schimbarea consta in faptul ca aceste case nu mai exista, decat foarte rar.

Ce se intampla cu casele de lemn din Maramures ?

Cele mai frumoase case, in special cele din stejar sunt cumparate de cateva firme din Germania, care pur si simplu le dezmembreaza si folosesc materialul lemnos pentru productia de mobiliere, sau la restaurarea altor cladiri. In acest moment fostele case din Maramures sunt imprastiate pe tot continentul. Daca ar fi sa reconstituim o casa e posibil sa trebuiasca sa colindam 3 – 4 tari.

traditii maramures

Aceasta refolosire a materialului vechi pare mai degraba o pedeapsa inspirta din vremurile stravechi, cand taranii razvratiti erau ucisi, trupurile sfartecate, legate de cai si trimise in cele patru zari. Probabil ca aceasta comparatie pare o exagerare, dar asta se intampla acum, Maramuresul e sfartecat intre producatorii si restauratorii de mobila din strainatate.

Ce putem face ?

Mai nimic, banul dicteaza. Daca totusi vreun posesor de casa veche din lemn sau poarta de Maramures doreste ca acestea sa fie stramutate si pastrate, poate scrie aici un anunt si vom incerca sa le gasim locul pe care il merita, obligatoriu tot pe pamant maramuresan.

, , ,

Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*