Un american cu cancer terminal a căpătat accent irlandez

Un bărbat din Statele Unite a dezvoltat un „incontrolabil accent irlandez” după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, în pofida faptului că nu a vizitat niciodată Irlanda, au anunţat cercetătorii din Statele Unite, citaţi vineri de BBC.

Pacientul, care locuia în statul Carolina de Nord şi avea puţin peste 50 de ani, a dezvoltat cel mai probabil „sindromul accentului străin” (FAS), potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Acest sindrom foarte rar l-a făcut pe pacientul american, care nu avea rude apropiate în Irlanda, să vorbească cu accent irlandez până la moartea sa.

Mai multe cazuri similare au fost înregistrate la nivel mondial în anii recenţi.

Cazul pacientului din Statele Unite a fost studiat de cercetători de la Universitatea Duke din Carlina de Nord şi de la Centrul de cercetări în urologie din Carolina de Sud.

„Din câte ştim noi, acesta este primul caz de FAS depistat la un pacient cu cancer de prostată şi al treilea care a fost detectat la un pacient cu tumori maligne”, au precizat autorii studiului.

Multe dintre elementele de identificare a pacientului, inclusiv numele şi naţionalitatea sa, nu au fost incluse în studiu.

Cercetătorii au dezvăluit totuşi că pacientul a trăit pentru o perioadă în Anglia când avea puţin peste 20 de ani şi că a avut câteva rude, însă foarte îndepărtate, care trăiesc în Irlanda. Până la diagnosticare, pacientul nu a vorbit niciodată cu un accent străin.

„Accentul lui era incontrolabil, prezent în toate situaţiile şi a devenit gradual persistent”, au adăugat medicii americani, precizând că acel stil ciudat de vorbire a început să se manifeste la 20 de luni după ce pacientul începuse tratamentul oncologic.

Deşi boala lui s-a agravat, accentul irlandez i-a rămas până la moartea sa, care s-a produs câteva luni mai târziu.

„Nu avea nicio anomalie neurologică, niciun istoric psihiatric, iar RMN-ul nu a arătat anomalii cerebrale la instalarea simptomelor. În pofida chimioterapiei, cancerul său endocrin de prostată a avansat, generând multiple metastaze cerebrale şi, cel mai probabil, o paralizie ascendentă paraneoplazică, provocându-i decesul”, au adăugat medicii americani.

Ei bănuiesc că modificarea vocii pacientului a fost cauzată de o afecţiune denumită „tulburare neurologică paraneoplazică” (PND).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.