Privind o lege aberanta pe cale sa se adopte, cu privire la locuitorii Deltei Dunarii

Un email primit de la un cititor referitor la o lege ce urmează a fi aprobată. Concluziile le trageţi singuri.

Iti trimit acest mesaj, cu speranta ca ma vei ajuta pe mine, familia mea, dar si locuitorii din Delta Dunarii.

Acest mesaj este din partea tatalui meu, Suhov Ion.

Ministerul Mediului este pe cale sa aprobe o lege aberanta. Acesta este linkul: http://www.mmediu.ro/legislatie/proiecte_acte/19.04.2011_Delta-Dunarii.pdf
Eu sunt un locuitor al Deltei Dunarii, cu parintii in Periprava, iar parintii sotiei in Sfistofca. Pe scurt, aceasta hotarare imi va interzice sa-mi vizitez parintii si socrii. De asemenea, imi interzice sa vizitez ruedele din celelalte localitati din Delta Dunarii.

Datorita acestei legi, imi este interzisa libera circulatie. Eu detin o barca cu motor de peste 15 kw, motor cumparat chiar anul trecut, dupa ani de economii. Am stat toata ziua si m-am gandit care este rostul acestei legi si nu pot sa-mi dau seama. De ce? Pentru ca este o lege facuta la MISTO, o lege aberanta.

Pentru cei care traiesc in nu stiu ce mari orase, si care exulta la aflarea legii, va rog sa nu va mai dati cu parerea daca nu sunteti in cunostiinta de cauza. Noi, cei din delta suntem perdantii, nu voi. Noi traim 365 zile din an aici si vad ca ne bagati in aceiasi oala cu cei care vin o saptamana pe an. Noi avem parinti, veri, unchi, si asa mai departe, imprastiati prin toata delta. Un motor de 20 de cai sa spunem ca iti permite sa mergi cu o viteza echitabila prin delta, dar in momentul in care iesi pe Dunare ai nevoie de o putere mult mai mare. Pai eu de la Sulina pana la Chilia sau Periprava (distante de peste 70 km) sa merg intr-o zi dus-intors nu pot sa merg. Normal ca imi vine sa-i strang de gat pe „baietasii” care au tot felul de rapide si care habar n-au sa mearga cu ele. Lor sa le dea amenzile. Noua sa ne dea dreptul sa ii raportam la capitanie, pentru ca eu sunt 100% sigur ca 9 din 10 nu au luat carnetul de conducator de barca pe bune. Eu tot timpul reduc viteza la intalnirea cu alta barca, si asa mi-am invatat si copiii sa faca. Asa ca nu vad care e necesitatea acestei legi. Sa fie poluarea? Pai motorul meu de 50 de cai, 4 timpi, fabricatie 2009 are o poluare chimica si fonica infinit mai mica decat unul de 2 timpi, de 20 de cai de dinainte de anii 90. Da, sunt perfect de acord, cu permisele pentru cei din afara deltei, sunt perfect de acord pentru o viteza redusa in lacuri in care se aduna pasari (de exemplu pelicani in Lacul Rosu) si in canale inguste. Dar sunt tot felul de canale de legatura (Sulina – Sf. Gheorghe, Musura, Crisan-Caraorman, Sfistofca, Cardon) care sunt absolut vitale pentru viata noastra. Sunt canale late, sapate, absolut drepte, un fel de autostrazi ale deltei. Iar daca vorbesc si de valuri…. Pai barca mea la 10-15 km/h produce niste valuri imense datorita volumului dislocat, iar peste 30 km/h, cand gliseaza, doar o mica parte mai atinge apa si deci face niste valuri absolut inofensive.

11 comments

 1. A, si alta chestie…. De data asta cred ca interesanta pentru turisti. Este INTERZISA stationarea in delta, si apropierea la mai putin de 50 m de maluri. Pe scurt, asta inseamna ca domnu’ Popescu, om cu bun simt, care vine de la oras sa arunce o undita si sa prinda un peste si sa se simta bine, nu va mai putea face treaba asta. In loc sa loveasca in cei NESIMTITI (care oricum majoritatea au tot felul de pile), legea ii loveste pe cei cu bun simt

 2. e ca si cand le-ar interzice celor din venetia sa nu mai mearga cu barca ca ameninta cladirile! E o mare prostie si ar trebui sa se remedieze cumva!

 3. Sa nu ne alarmam degeaba. Toate acele restrictii din proiectul de lege sunt pentru nave de agement (viteza, putere, permis). Banuiesc ca barca/barcile pe care le au locanicii nu pot fi incadrate la agrement (exceptie facand cele inregistrate pentru asa ceva) ele fiind necesare in viata de zi cu zi si care se vor supune si ele unor reglementari care sunt cuprinse in alta/alte lege/legi.

 4. Asta e Romania in care traim. Ma mir ca nu dau astfel de legi si in orase, sa nu mai mergem cu masina, cu bicicleta sau pe jos. Sa stam in casa si sa murim de foame. Asta vor astia.

 5. Catre un oarecare – din cate se poate citi, legea precizeaza ca barcile populatiei se incadreaza acolo:

  „Populaţia cu domiciliul în perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” poate
  utiliza nave sau ambarcaţiuni de agrement proprietate personală pentru satisfacerea nevoilor
  personale ori familiale, fără a fi necesară eliberarea permisului de acces, cu respectarea celorlalte
  dispoziţii ale prezentei hotărâri.” – Deci populatia locala, care foloseste barca pentru satisfacerea nevoilor personale sau familiale are barci de agrement 😀

  In alta ordine de idei habar nu am cat de aberanta sau nu este legea respectiva … asa ca o sa ma abtin de la a avea pareri 🙂

 6. Pentru un turist care vine la o plimbare prin delta, normal ca e suficient o barca cu motor de 20 cai. Vine, se plimba usurel prin balta toata ziua, face poze, simte aerul curat. Insa cand deja sunt distante de peste 50 km de parcrus intr-o singura zi, iti trebuie ceva mai puternic. Normal ca pe canale mergi mai usor, iar pe Dunare ii dai blana.
  Pai tatal meu ultimii ani exact in barca a investit, tocmai ca sa poata ajunge mai usor la tatal lui (bunicul meu), sau la bunicii mei din partea mamei. Sunt cateva tipuri de canale in delta, iar legea nu face diferenta intre ele. Sun canale late de 50 de metri, drepte cat vezi cu ochii, sapate chiar in scopul legaturii intre localitatile importante ( Sulina – Sf. Gheorghe de exemplu), pe care se aplica aceasta lege (15 km/h maxim, 15 kw maxim).
  Pai daca vorbim de poluare…. Paralel cu canalul mai sus mentionat este un drum pe care merg harburi care polueaza de 100 de ori mai mult decat motorul de barca pe care il detin, care are toate stelele euro (legate de noxe) posibile.
  E clar, e o lege total aiurea, facuta asa, in maxim 1-2 ore…

 7. voi mai stiti ce se intampla pe snagov cu echipa de canotaj ? treceau toti imbogatitii cu vile pe balta cu diverse barci care produceau valuri exact langa echipa nationala care la ora aia era aurul olimpic (la vreo 3 capitole diferite )

  90% din barcile cu care se „pedaleaza” prin delta la viteza mari sunt ale localnicilor care le inchiriaza pentru bani turistilor. era timpul sa se curete delta de toti profitorii care cred ca este autobanda

  vrea ala sa mearga 50 km? pai si cat face cu o barca cu motor de capacitate mica? … cu 30% mai mult ? hai mai lasati-ma cu tampenile astea, din constanta in braila se mergea pe vremuri la rama ( bunicul meu facea chestia asta ina rmata – 4 ani marina )

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.