Papa și-a vizitat rudele din Italia

Papa Francisc a efectuat în acest weekend o vizită în regiunea Piémont, în nord-vestul Italiei, de unde sunt originari strămoşii săi, pentru ”a regăsi gustul rădăcinilor”, informează AFP.

”De pe aceste meleaguri a plecat tatăl meu când a emigrat în Argentina şi în aceste ţinuturi, devenite preţioase prin roadele bune ale solului şi mai ales prin munca autentică a oamenilor, am venit să regăsesc gustul rădăcinilor”, a afirmat suveranul pontif duminică dimineaţă cu prilejul liturghiei celebrate în catedrala din Asti.

Surâzător şi vizibil emoţionat, papa Francisc, care a sosit în catedrală într-un scaun cu rotile, a strâns mâinile mai multor credincioşi cu dizabilităţi.

Cu prilejul vizitei în regiunea Piémont a celebrat de asemenea în cadru privat aniversarea de 90 de ani a uneia dintre verişoarele sale, urmaşa unui frate al bunicului său, Carlo Bergoglio, singurul dintre fraţi care nu a emigrat în Argentina. Bunicul papei Francisc a emigrat însoţit de întreaga familia, printre care şi tatăl lui Jorge Bergoglio.

”Mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-aţi făcut-o! Sunt foarte recunoscător autorităţilor civile şi religioase pentru pregătirile care au făcut posibilă această vizită atât de dorită”, a afirmat papa cu prilejul tradiţionalei rugăciuni duminicale Angélus, rostită la finalul liturghiei.

”Mi-a făcut plăcere să vă întâlnesc (…). Numai bine!”, a spus papa Francisc în dialect piemontez, învăţat de la bunica sa Rosa pe când se afla în Argentina.

Suveranul pontif s-a referit din nou la războiul din Ucraina: ”Să ne gândim la toate locurile de lume afectate de război, în special la Ucraina martirizată (…). Să continuăm să ne rugăm pentru pace!”

Papa Francisc, desemnat cetăţean de onoare de edilul din Asti, urmează să se întoarcă în cursul după-amezii la Vatican. Asti, un oraş de 76.000 de locuitori, este situat într-o zonă de deal între Langhe şi Montferrat, renumită pentru vinuri şi trufe.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.