Ne plac medicamentele, suntem printre cei mai mancaciosi din Europa

Consumul de medicamente in Romania a ajuns la cote alarmante. Si aceasta daca ar fi sa impartim ceea ce se consuma pe cap de locuitor. Lucrurile insa stau diferit, exista personae care nu au astfel de obiceiuri, ceea ce inseamna cu unii consuma mai mult decat se credea. Practic exista romani care se hranesc cu pastille. Au inlocuit sarmalele, gratarul cu antibiotic si pastile de tot felul. Cauzele sunt clare, reclama agresiva la medicamente, farmacii cu duiumul, medicamnete vandute fara recomandare.

Suntem un fel de paradis al consumatorilor de pastile. Eu propun ca guvernul sa faca treaba pana la capat , poate asa atragem ceva turisti pe aceasa nisa. Am putea sa dam o lege care sa oblige fiecare farmacie sa isi faca si o terasa. Da, o terasa cu umbrelute, cu dj, piscine chiar. Iar pe aceste terase fete in halate albe sa serveasca clientilor pastile, cocktailuri. Totul ca la carte, cu ,, bucatari ” priceputi care sa potriveasca de exemplu o ampicilina cu mustar. Sau un pumn de aspirine cu un sos remulat. Ca doar vorbim de sanatate, iar pastilele sunt extrem de sanatoase.

Dincolo de gluma, lucrurile sunt complicate. O groaza de semeni se trateaza pentru boli inchipuite cu medicamente adevarate. O iesire din aceasta situatie nu prea exista, atata timp cat interesul producatorilor de pastille primeaza. Atata timp cat avem si 4-5 farmacii una langa alta nici nu putem avea alte asteptari. Sa nu mi vorbim de ,, sfatul ” farmacistilor, care tot timpul te vor indemna sa mai iei ceva. Cam ca la statiile de carburant cand esti intebat daca pe langa benzina nu vrei o cafea, o ciocolata sau un odorizant.

La farmacie mai nou ti se explica ca medicamentul cerut de tine ar mai avea nevoie de inca unul ca sa isi faca efectul bine sau sa nu existe efecte adverse. Practic clientul care are 1-2 medicamente pe reteta, de la farmacie poate pleca cu 3-4. Si se intampla acest lucru in cele mai multe situatii, pensionarii sunt creduli si usor de manipulat.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.