Cand e vorba de sarbatori sunt adeptul traditiei, desi in ultimul timp s-a pierdut foarte mult din ceea ce presupune traditia, incepand de la colindatori care doar colindatori nu pot fi numiti, si ma refer la cei care fac galagie pe strada si cersesc bani. Masa de Craciun este foarte importanta pentru mine, aceasta probabil si din cauza faptului ca pana aproape de 15 ani am locuit in Maramures o zona in care traditiia era oarecum respectata.
Ce se serveste de Craciun in Maramures ?
Mai bine spus ce se serveste de Craciun in zona de unde ma trag eu? Obiceiul poate fi diferit de la o localitate la alta.
In seara de Craciun se prepara doua feluri de hribi, prima reteta este de post si se prepara aproximativ asa:
Se iau hribii si se pun la inmuiat in apa ( asta deoarce sunt uscati, altfel nu se pot pastra ), se fierb usor, dupa care ii punem la prajit cu ceapa, bineinteles adaugam sare si piper, iar spre final boia dulce. Dupa ce se ia de pe foc se aduga un pic de usturoi.
Cea de-a doua reteta este similara doar ca vom adauga smantana , foarte important smantana sa fie dulce ( desi nu am gasit in comert) sau smantana de casa, altfel va avea un gust acrisor.
Tot in Ajunul Craciunului se mai prepara o mancare de fasole verde, care la fel ca hribii a fost uscata in perioada verii si pastrata pentru aceasta zi speciala. Nu am gasit un astfel de produs in comert, desi e simplu de preparat. Se ia fasolea verde se fierbe iar dupa se usuca.
Mod de preparare :
Se tine in apa pana se inmoie un pic, dupa care o punem la fiert, iar ulterior prajim un pic de ceapa peste care adugam pastaile de fasole. Dupa ce le-am strecurat, se aduga sare, piper si bineinteles usturoi.
Asta se serveste in ajun, iar in prima zi alte mancaruri mai obisnuite, sarmale, piftie, cartabos sau ce am obtinut de la purcel.
Parca fara meniul din ajun pentru mine nu prea e Craciun, sa servesti sarmale mi se pare un pic prea banal. Adica mancam prea des acest fel de mancare. Desi meniul traditional din zona Maramuresului nu e ceva iesit din comun, este servit doar in Ajunul Craciunului si asta il face special. Hribii se manaca si in alta perioada a anului insa cei uscati au alt gust, ,, gustul Craciunului ” pentru mine.
la capitoulu macare si traditie nimic nu se comapara cu Maramures.
Acum nu prea se tine cont de traditie, toti vor doar sa se laude cu ce servesc ei de craciun, produse cu nume cat mai greu de pronuntat si aduse de foarte departe.
Si eu chiar acum m-am ridicat de la masa:D
@bucur – Ardealul` e la carma daca vine vorba de mancare:>
Sincer nu am mai auzit de un astfel de mancare pana acuma…:D:D:D
In zona Maramuresului si in Bucovina, cei care tin la traditie servesc in Ajunul Craciunului aceste bucate.
Sunt sigura ca e superba seara de Craciun in Maramu, si diferitele feluri de mancare ce se servesc, dar cel mai mult mi a placut cum suna acel „gustul Craciunului”, suna a traditie si e placut sa constientizezi ca totusi mai exista.
Sarbatori Fericite !! va doresc.
Cora : @
Gustul, mirosul, in anumite situatii parfumul ne pot declansa, reinvia amintiri, sentimente, trairi. Tot ceea ce se intampla des ajunge sa fie banal, de aceea acest fel de mancare il servim doar de cateva ori pe an, de multe ori doar odata pe an.
Iubesc Maramuresul. Din pacate, nu am avut niciodata ocazia sa ajung acolo prin preajma sarbatorilor. Am fost vara si inca o data prin februarie. Superbe peisaje …