Martisor si martisoare

Simbol al primaverii, martisorul este sarbatorit diferit de la o zona la alta si asta o spun nu doar din auzite. In copilaria mea pe meleaguri maramuresene, am avut privilegiul, fiind baiat, sa primesc martisoare de la fete…..Da, pare ciudat, dar asta se intampla in urma cu ceva ani in zona Maramuresului unde am copilarit eu. Acum nu stiu daca s-a mai pastrat obiceiul, care acum mi se pare deplasat.

Practic in acea perioada majoritatea baietilor primeau 10 – 20 de martisoare, chiar si 30. Era evident ca nu le puteai insira toate pe piept, astfel ca fiecare baiat avea un carton pe care erau insirate toate martisoarele…asa vrand nevrand am ajuns colectionar de martisoare..atunci.

8 martie era ziua cand baietii se ,, revansau ” fata de fete si le faceau un cadou de Ziua Femeii. Astazi desi inca ,, copilaresc” fara sa fiu minor nu mai primesc martisoare, ofer eu cateva cu ocazia acestei zile. Cel putin in Timisoara oferta este foarte diversificata, poti gasi martisoare pentru toate gusturile. 1 Martie este una din sarbatorile cele mai frumoase, aceasta probabil si din cauza faptului ca avem parte de o cheltuiala simbolica…noi barbatii ;).. .

10 comments

  1. ar fi ciudat sa vezi pe strada barbati cu o droaie de martisoare in piept, sunt pentru femei si copii, eu asa le consider.

  2. Acum locuiesc in Timisoara, aici nu exista acest obicei, asa ca ofer eu martisoare femeilor din jurul meu…e mai frumos decat sa primesti.

  3. Sa stii ca nu numai in Maramures este acest obicei. In unele zone din Moldova se pastreaza acest obiceiul ca baietii sa primeasca martisoare de la fete.

  4. Am auzit si eu e acest obicei, dar e mai frumos sa fie oferit femeilor. ­čÖé

  5. E frumoasa si pentru ca e prima zi de primavara, si pentru ca florile devin un simbol, si pentru ca femeile sunt rasfatate si la randullor baietii sunt si ei raspatiti alt fel….
    E frumos sa primeasca si baietii, dar pe la noi nu se poarta

  6. Da, a fost o mare sarbatoare care din pacate si-a cam pierdut din farmec…

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.