Mierea se poate mananca atunci cand ti post? 😕
Adica eu stiam ca in post nu se mananca alimente de proveninenta animala.
Si aveam o disputa pe aceasta tema. O disputa de miere si consumarea ei in timpul postului.
Eu sustin ca in post NU se mananca miere. Ca doar si mierea e de provenienta animala.
Am dreptate sau nu ?
daca ma gandesc,albina e insecta nu animal,deci ai putea,…aceeasi problema am avut-o eu cu vinul…toata lumea zicea ca am voie,eu stiam ca nu…de fapt aveam voie cand era dezlegare
Eu zic ca ai voie :D!
de ce sa nu ai voie sa mananci miere? nu ai voie carne, lactate si tot ce tine de animale dar miere ai voie
Andrei…aveam mai multe asteptari de la tine…de cand este albina „animal”… si eu nu stiam…
lapte,oua si carne nu se maninca in post.
plus ce se face cu ele
Si atunci, daca ziceti ca miere e voie, pe principiu ca albina nu e animal, inseamna ca in post merge sa mananci orice fel de ganganie si alte vietuitoare care nu se incadreaza la categoria „animale”. Gen viermisori si alte insecte?
Ca nici alea nu sunt animale, nu?
Eu intreb, nu ma injurati. Ca habar nu am. 🙂
Oh my God,you got it,you’re a genius…asta asa ca raspuns la ” in cazut tau,it’s both 🙂 ” (sper k ai simtul umorului)
Draga Andrei,
Mierea nu se poate manca atunci cand tii post.
Dar poti sa faci clisma cu ea.
In felul acesta, nici tu nu ramai in pofte, nici sfintii nu se supara.
O solutie tipic romaneasca.
Succes in aplicarea metodei 🙂
pai daca ma gandesc mai bineai dreptate, dar oricum postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente 🙂 cum ziceau parazitiit intr-o melodie – „nu imi plac crestini care beau, injura si tin post” 😀
Andrei… poti sa mananci orice fel de „ganganie si alte vietuitoare” care nu se incadreaza la categoria “animale”, doar daca vei fi pus in situatia lui… Bear Grylls, supravietuitorul de la Discovery…nu mai conteaza daca este post sau nu…sa auzim numai de bine…
MIEREA
MIEREA e din flori, din polen facuta, nu e de provenienta animala, albina doar o cara si ii face acolo in stup ceva :)))))
asta cred eu…
De cand nu e insecta ANIMAL bai? Dar ce e? Insectele sunt si ele o ramura a regnului animal. La fel ca si mamiferele si multe altele.
albina e insecta, face parte din regn,da’ chestia e ca nu cred ca ea produce mierea, ea o transforma din polen in miere, si atat…:-??
Bine, trecem peste miere. Sa zicem ca mierea e vegetala si albina doar o produce. 😀
Dar gandaci ai voie sa mananci in post? Melci ? Rame? ;))
Mai nene, cum sa nu fie de post? Albina doar colecteaza polenul din care se face mierea… pai ce, mulgi albina sa faca miere ? =))
Sorina este prima care a dat un raspuns corect :)))
Mierea este „fabricata” de albine dar ea este din flori si nu are nici o legatura cu insectele…, nu din insecte provine, ele doar stiu sa o „fabrice”.
E ca si cum painea facuta in casa (pt ca e facuta de mama/sotia/matusa) e considerata ca nefiind de post.
multumesc Adidasi :))) (i’m blushing ..)
ba din parti, sigur ca mierea este de provenienta animala, ca albinele sunt animale si o produc, adauga chestii in ea, nu e neprelucrata, e ca si cum ai zice ca laptele e facut din iarba, ca de, vaca mananca iarba sa il faca.
Dar, spre deosebire de alte alimente de origine animala, mierea este, din cate stiu eu, permisa in post, dupa cum si pestele este, in anumite momente.
Habar nu am daca orice nevertebrata este permisa in post, presupun ca unul dintre motivele pentru care e permisa mierea este ca nu omori un animal ca sa o procuri…
Constituenții majori ai mierii sunt apa și substanțele zaharoase, care reprezintă 99% din miere.
În mod normal, mierea recoltată, prelucrată și conservată în condiții bune are umiditatea între 17-18%. Nectarul adus în stup are un conținut mare de apă (peste 50%), dar căpăcirea se face numai după ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apă din miere fiind invers proporțional cu gradul de umplere al fagurilor. Umiditatea atmosferică ridicată determină creșterea umidității din stup, cât și o umiditate ridicată a mierii, datorită proprietăților higroscopice ale acesteia.
În încăperile de depozitare umiditatea atmosferică nu trebuie să depășească 60%. Mierea cu un conținut ridicat de glucoză, (cum este cea de rapiță), va fi mai higroscopică și va avea o perioadă de conservare mai scăzută, trebuind să fie păstrată în vase etanșe și depozitată în încăperi uscate.
Mierea cu un raport glucoză / fructoză subunitar, (cum este cea de salcâm sau trifoi), poate fi destinată unei consumări mai îndelungate.
Mierea cristalizată este întotdeauna mai higroscopică decât cea fluidă sau lichidă. Creșterea umidității mierii peste 20% duce la scăderea calității acesteia și favorizează dezvoltarea levurilor care produc fermentarea.
DECI, DRAGA LEANA…WIKI stie mai bine 😉
pt. leana…cineva posta mai sus…”MIEREA e din flori, din polen facuta”…cred ca 100% are dreptate…in ceea ce priveste… „sigur ca mierea este de provenienta animala”…dupa cum spuneam mai sus, de cand albina este animal?????????????
Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conţine viespile şi furnicile, care se hrănesc cu nectarul florilor(ca sursă de energie graţie conţinutului de zaharuri), şi cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor, şi, în unele cazuri, cu producerea mierii.
Pe de altă parte unele specii de albine produc miere din nectar. Albinele de miere şi albinele fără ac adună mari cantităţi de miere, caracteristică ce este exploatată de apicultori, care recoltează mierea pentru consumul uman
DEX online
insectă – INSÉCTĂ, insecte, s.f. (La pl.) Clasă care cuprinde mici animale nevertebrate din încrengătura artropodelor, cu corpul format din segmente diferenţiate în cap, torace şi abdomen, cu trei perechi de picioare articulate, respirând prin trahee sau prin tegumentul care este chitinizat şi având dezvoltare prin metamorfoză; (şi la sg.) animal care face parte din această clasă. ♢ Insecte dăunătoare = insecte care atacă plantele, animalele şi oamenii sau produsele vegetale şi animale. – Din fr. insecte. INSÉCTĂ s. (ENTOM.) gânganie, gâză, hexapod, (pop.) goangă, muscă, (reg.) borză, (Transilv.) pepe. inséctă s. f., g.-d. art. inséctei; pl. insécte INSÉCT//Ă ~e f. 1) la pl. Clasă de artropode având corpul segmentat, acoperit cu tegument protector, şi trei perechi de picioare (reprezentanţi: musca, albina, buburuza, furnica etc.). 2) Animal din această clasă. [G.-D. insectei] /<fr. insecte, lat. insectum INSÉCTĂ s.f. Animal nevertebrat mic din încrengătura artropodelor, cu corpul format din segmente, cu trei perechi de picioare articulate, cu respiraţie traheeană şi cu dezvoltare prin metamorfoză. ♦ (la pl.) Clasă din care face parte acest animal. // (În forma insecti-, insecto-) Element prim de compunere savantă cu sensul de „insectă“, „referitor la insecte“, „de insecte“. [< fr. insecte, lat. insectum].
…cred ca acum este clar pt. toata lumea…albina animal sau nu!!!!!!!!!!!
bravo Vlad…am citit tot ce scria si inainte sa ajung la mesajele tale chiar ma gandeam sa aduc DEX-ul sa il dau in cap la cei care abereaza pe aici.
Oricum, ma bucura ca sunt argumente pro si contra si ca nu exista acel „spirit de turma” cand cnv zice cv tot poporu se ia dupa el. Dar la anumite mesaje chiar nu ma asteptam sa gasesc. :|.
Si sa va spun parerea mea despre miere: buna intrebare ! Albina = animal => ca nu ai voie sa consumi daca tii post.
De asemenea mierea nu o iei din animal practic, rezulta in urma muncii albinelor. Asa ca sa nu comparam laptele, pe care il iei in urma actiunii de mulgere, sau oua, care ies din pasari si sa nu mai zic de carne.
Deci mierea de albine ar fi intre. M-a pus intr-o dilema intrebarea asta;)) :).
Pentru sorina: iata ce spune wikipedia ta cea minunata: Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) şi le înmagazinează un timp în guşă, unde sunt amestecate cu salivă
Adica inghit nectarul si scuipa miere, iar prin acest proces semidigestiv MODIFICA compozitia.
Tot in wikipedia ai o lista de substante care exista in miere, dintre care majoritatea sunt de origine vegetala, dar multe dintre ele sunt fermentate, nu in forma naturala simpla, iar unele provin DIRECT de la albina.
Poate comparatia mea cu laptele era un pic fortata, dar nu FOARTE. Daca te apuci sa culegi nectar din flori nu o sa obtii miere, ci nectar. Albinele transforma acest nectar intr-o masura nu tocmai infima. Tu chiar nu ai supt niciodata nectarul din flori ca mana maicii domnului sau trifoi ca sa observi ca nu seamana deloc la gust cu mierea?
Pentru Claudiu: Atentie mare, citatul lui vlad confirma, dupa parerea lui ca albina NU este animal :)))))))))))) Iata ce scrie TOT el mai sus: „Andrei… poti sa mananci orice fel de “ganganie si alte vietuitoare” care nu se incadreaza la categoria “animale”, doar daca vei fi pus in situatia lui…”
Adica ganganiile si alte vietuitoare NU SE INCADREAZA printre animale
Nu stiu cum s-or fi modificat lectiile de biologie de cand am terminat eu scoala, dar noi am invatat sa clasificam nevertebratele printre animale :))
Ah, si la intrebarea lui vlad „dupa cum spuneam mai sus, de cand albina este animal?????????????” Dintotdeauna, din cate stiu eu 🙂
Pentru Vlad cred ca inca nu e clar daca albina e animal sau nu. Si s-a chinuit sa caute si prin dex. ;))
„Eu intreb, nu ma injurati. Ca habar nu am. ” …acum o faci pe desteptul!!!!!!!!!!!!…nu m-am chinuit de loc…am dat doar cautare pe „Gogalea”…
1.Nu are rost sa despicam firu’n 14…pentru ca, oricat ai tine-o cu teoria ca mierea e de origine animala, te inseli.
CA este transportata si in acelasi timp prelucrata, de insecta numita albina cu totii o stim. In plus, albina se hraneste si colecteaza numai polen.Altceva nu baga in asa numita ei gusa.
2. Topicul e despre miere
Fermentarea -din cate stiu eu-nu este un proces, care transforma nectarul in stiu eu ce chestie care este ‘de dulce’
Scrie clar din ce este compusa mierea la pretena’ mea wiki…si in ciuda faptului ca este prelucrata, ii este adaugata in consitenta ‘salivă’
Fermentii din punct de vedere structural sunt compuși organici cu caracter proteic .
Elementele care intră în compoziția mierii pot fi împărțite în trei grupe: apă, substanțe zaharoase, substanțe nezaharoase.
mierea are, în proportii echilibrate, fermenti, vitamine, substante minerale, acizi si amino-acizi, ca si hormoni, substante bactericide si arome.
Daca te intrebai oare ce contine mierea, ce o face atat de spectaculoasa de te lingi pe degete, ei bine, iata dovada ca ramane un produs absolut natural si sanatos: fructoza 38,0%, glucoza 31,0%, sucroza 1,0%, apa 17,0 %, alti derivati din zahar 9,0%, cenusa 0,17% si alte componente 3,38%.
In concluzie, albina face parte din regnul nevertebratelor, dar…mierea…nu are niciun adaos animalic, sau cum vrei sa ii zici. Mierea e 100% naturala, chit ca e transportata, prelucrata bla bla bla…
neverterbratele sunt nevertebrate-nu stiu cu certitudine daca le putem incadra ca fiind animale 😛
gata…nu mai pot :)))=))
desi, dex-ul spune ca e animal mic….na… 😛
Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) și le înmagazinează un timp în gușă, unde sunt amestecate cu salivă, iar la sosire transferă conținutul zaharat albinelor din stup, care îl prelucrează în continuare, până se obține produsul finit
Sorina, se pare ca are ceva adaos: saliva. 😛
Scrie clar din ce este compusa mierea la pretena’ mea wiki…si in ciuda faptului ca este prelucrata, ii este adaugata in consitenta ’salivă’
am specificat mai sus, Andrei :)))
asa si saliva se pune??? si din cauza ei mierea nu mai e de post ?? :-?? let’s be serious 😉
Ideea e ca are ceva adaugat. Chiar daca nu atat de mult dar are.
Laptele nu tot de aia nu se bea, ca provine de la vaca? Care inghite iarba, o digera, mai stiu eu ce adauga si iese lapte 😛
o digera!
Astea o transporta si o prelucreaza. Adauga saliva aia ca sa mai scoata din continutul de apa…
Am inteles. Esti in post dar ai mancat miere 😀
=)))
😛 no comment
oricum, e de post mierea. Credinciosii, consuma , din cate stiu eu. Ca sa nu adauge crema, pun la prajiturele miere si nuca …:)
Eu nu tin post, decat cand se poate-adica atunci cand nu am produse in frigider :))0muhahaha
Pai ei pun dar poate, fara sa stie, nu respecta postul 😉
Opinia mea e ca mierea nu e de post. E posibil sa gresesc dar asa vad eu lucrurile.
Andrei, sa-ti explic ce am vazut eu intr-un documentar: albina(care evident este animal, fapt demonstrat de VLAD mai sus, desi el nu si-a dat seama) colecteaza nectarul de la plante, IL INGHIT si apoi IL VOMITA(poate suna scarbos, dar asta e). Cat stau in organismul lor, sufera modificari, se transforma din NECTAR in MIERE. Dupa parerea mea nu este de post, desi am mancat in post, fara sa ma intreb. Inca ceva(nu pot sa ma abtin): cum de unii sustin ca albina nu e animal? Exista animale si plante: ori albina e animal sau planta? =)) Fluturii sunt animale sau plante???? =))
Pai la cati am intalnit convinsi ca pinguinul e mamifer, balena peste si mai stiu eu ce … de ce n-ar fi si albina non-animal? :))
In alta ordine de idei nu cred ca problema se pune atat de simplu e animal => nu e de post. Cred ca e suficient sa te abtii de la ceea ce este interzis in mod expres, de exemplu carne, oua, lapte, vicii (aviz fumatorilor!),etc pentru ca, in definitiv, o componenta a postului este ascultarea, deci daca respecti ceea ce este interzis expres e suficient, nu e nevoie sa despici firul in patru mai mult decat l-au despicat altii. . La catolici, daca nu ma insel, pestele e de post si permis in orice zi (S-ar putea sa ma insel!!!).
In timpul postului, daca mananci de dulce pentru ca trebuie, asta nu inseamna ca nu tii post (de exemplu medicamente de origine animala). Importanta este mai degraba intentia de purificare decat dieta.
Pt Sorina:
„albina se hraneste si colecteaza numai polen.Altceva nu baga in asa numita ei gusa”
1. te rog frumos cauta pe wiki nectarul si polenul si observa ca NU sunt acelasi lucru, si nu sunt interchanjabile. Polenul nici macar nu e recoltat in gusa ci pe picioare din cate stiu eu. (dar, nu, nu am cautat in wiki, daca ma insel nu uita sa imi spui )
2. Daca tu spui ca in miere exista hormoni, chiar mai ai nevoie de alte dovezi? care mama lor sunt plantele care produc hormoni?????? (si nu vorbesc despre fitohormoni care sunt o alta mancare de peste, pentru ca in miere nu sunt fitohormoni ci chiar hormoni)
Lasati mierea si spuneti-mi altceva: credeti ca e corect ca sexul sa fie interzis in post? Eu unul cred ca nu are a face.
miere ,sex……..si ulei…..stiati ca nici ulei nu ai voie sa mananci?…..de ce oare?
PEACE AND OUT!
Polenul este colectat de albine din flori prin scuturarea antenelor sau prin zdrobirea acestuia cu mandibulele. O incarcatura de polen cantareste 5-7 mg. Poate fi considerat o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, fiind foarte bogat si in aminoacizi esentiali
Da, ai dreptate –Incarcaturile de polen numite si granule sau ghemotoace, ce sint strinse in cosuletele tibiilor picioarelor posterioare, se desprind si cad intr-un sertaras (unde nu pot intra albinele), amplasat sub placa activa, de unde pot fi preluate de apicultor.
oRICUM unele reguli sunt simbolice. Sunt facute pentru a-l ajuta pe credincios.
Fie, produs de post sau nu, oricum este consumata. Si nu e asa important ce intra ‘in gura’ , mai degraba ce iese :)))
Si tot citind despre miere si albine, am aflat ca daca toata albinele ar muri, in max 5ani ar disparea si oamenii-ceva cu fotosinteza si toata polenizarea lor..
🙂 interesant…so, do not kill bees :)))
Eu azi plec acasa, la Timisoara.:):):) Vorbim poate , dupa Noul An!
Sa aveti Sarbaatori frumoase!
xoxo
Hey, a-propos de sex, ca tot pomeni Bogdan! Mi-am adus aminte ca in miere hormonii provin din laptisorul de matca, care este indicat, printre altele, femeilor care ajung sa aiba dezechilibru hormonal pe motive de lipsa de sex … Asadar poate motivul pentru care mierea este permisa in post desi este de origine animala este acela de a permite lipsa altor componente non-dietetice din viata omului :))
p.s. Evident ca aberez, dar nimic din ce am spus nu este o minciuna … asa ca …. Mancati miere, fetelor, daca chiar aveti de gand sa tineti post 🙂
Tu cata miere mananci? ;))
Da cine ti-a spus ca as tine post? 🙂
„le înmagazinează un timp în guşă, unde sunt amestecate cu salivă
Adica inghit nectarul si scuipa miere”nu le inghite,doar le tine in gura,cum faci atunci cand iti clatesti gura cand te speli pe dinti.e adevarat ca scuipa.vaca cand face lapte trebuie sa manance iarba,dar asta nu inseamna ca din iarba se face lapte,si ca vaca modifica iarba.putem compara placinta cu mere cu mierea.adica,de exemplu,eu am niste mere si ingrediiente pentru placinta.eu le amestec si fac o placinta.albinele au polen si saliva.le amesteca si iese mierea.ele nu inghit polenul si apoi se mulg.vacile trebuie NEAPARAT mulse,altfel se imbolnavesc.in shimb,albinele nu au nevoie sa fie mulse.
si,in legatura cu postul si sexul,daca va aduceti aminte,in Biblie,cand Iisusa fost in desert sa tina post 40 de zile,el a fost inspitit de diavol,deghizat in femeie,dar Iisus a rezistat inspitei
De fapt mierea este de provenienta vegetala, doar e prelucrata de albine din polenul florilor. Albinele au rol de transport si de depozitare(in fagure), in niciun caz de a o produce. Asta este parerea mea:)