Ghidul incepatorului pentru nume domenii si cum functioneaza acestea

kaitlyn-baker-vzjdyl5jvxy-unsplash

Desi majoritatea utilizatorilor stiu ca fiecare website are un nume de domeniu diferit, nu toata lumea stie de unde provin numele de domenii sau cine le controleaza. Daca v-ati intrebat vreodata, acest articol va va fi util pentru ca se doreste a fi ghidul incepatorului pentru nume domenii si va explica cum functioneaza acestea.

Ce este un nume de domeniu?

Un nume de domeniu este o adresa prietenoasa cu utilizatorii, uneori fiind denumita URL (Uniform Resource Locator) sau adresa web. Numele de domenii au fost create pentru a transforma adresele IP (Protocolul Internet) intr-o varianta mai accesibila si mai usor de retinut.

O adresa IP este un sir de numere, la fel ca un numar de telefon, care este atribuit fiecarui computer conectat la Internet. Dar, cu exceptia cazului in care sunteti un geniu, o adresa IP cu numere aparent aleatorii precum 191.124.183.129 nu este tocmai usor de retinut spre deosebire  de un nume de domeniu precum www.hostx.ro. Iata de ce au fost create numele de domenii – pentru a accesa mult mai usor un site web.

Numele dvs. de domeniu este unic, la fel ca o amprenta. Cand cineva il scrie intr-un browser, este „trimis” direct in spatiul dvs. de pe Internet, unde va poate vizualiza site-ul.

Nume de domeniu vs Website. Care este diferenta?

Este usor sa presupunem ca un nume de domeniu si un site web sunt acelasi lucru. Dar, desi sunt strans conectate, sunt lucruri diferite.

Cand inregistrati un domeniu, obtineti o adresa web, dar nu un site web (acesta este ceva pe care va trebui sa il construiti). Deci, desi puteti avea un domeniu si alegeti sa nu il utilizati pentru un site web, nu puteti avea un site web fara un nume de domeniu.

Daca doriti un website si ati ales un nume de domeniu, va trebui sa il inregistrati mai intai, sa incepeti sa va construiti site-ul web si apoi sa gasiti un serviciu de gazduire web, astfel incat site-ul dvs. sa fie vizibil pe web si oamenii sa-l poata accesa. Pe masura ce afacerea dvs. creste, puteti schimba oricand aspectul sau designul site-ului dvs., pastrand acelasi nume de domeniu.

De unde provin numele de domenii?

Sistemul de nume de domenii  este supravegheat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, sau ICANN. Aceasta organizatie a fost infiintata in 1998 si de atunci coordoneaza intretinerea si gestionarea numelor de domenii.

Desi ICANN nu este o instanta suprema pe Internet, are puterea de a aproba noi extensii, de a gestiona functia acestora si de a le inchide daca nu functioneaza conform regulilor create de ICANN.

ICANN  deleaga controlul asupra diferitelor domenii de nivel superior, cum ar fi .com, .net si .org, catre diferite entitati cunoscute sub numele de Registre. Aceste companii devin apoi direct responsabile pentru gestionarea extensiilor specifice. Deci, un registru controleaza si mentine baza de date a domeniilor din extensia lor si o face accesibila prin instrumentul WHOIS.

Acum, Registrul poate desemna entitati numite Registrari (asa cum este si HostX). Un registrar este o companie care vinde nume de domenii clientului final. Deci, daca doriti sa inregistrati o adresa web pentru noul dvs. site, veti apela la un registrar cum este HostX, care ofera nume de domenii din registre diferite, toate intr-un singur loc.

Acest infografic de la ICANN ar trebui sa va ajute sa intelegeti mai bine procesul de inregistrare:

Cum se lanseaza noi extensii de domenii?

Acum, sa presupunem ca o noua extensie a fost aprobata si este pe cale sa ajunga pe piata. De obicei, exista trei etape in procesul de inregistrare:

  • Sunrise. Aceasta etapa ofera mai intai detinatorilor de marci comerciale sansa de a-si inregistra numele de domenii. Adesea, aceasta perioada va permite detinatorilor de marci comerciale sa blocheze inregistrarea domeniilor care contin marca lor comerciala. Acest lucru inseamna o asigurare ca nimeni altcineva nu le poate folosi.
  • Landrush. In acest moment, este posibil ca oricine sa liciteze pentru un nume de domeniu. Procesul este diferit pentru diferite extensii de domenii, dar ceea ce se intampla de obicei este ca puteti aplica pentru inregistrarea unui nume de domeniu. Daca exista mai multi solicitanti pentru un nume de domeniu, se organizeaza o licitatie. Landrush va permite sa platiti putin mai mult pentru a asigura domenii deosebit de atractive.
  • General availability. In aceasta etapa noile domenii devin disponibile la modul general. Oricine poate alege domeniile ramase, dupa criteriul primul venit, primul servit. Daca domeniul dorit este disponibil, il puteti inregistra.

Nu toate extensiile de domeniu urmeaza exact acest proces dar majoritatea urmeaza un model similar.

Daca omiteti aceste etape, puteti oricand sa obtineti un nume de domeniu in alte moduri. Exista o piata infloritoare a numelor de domenii secundare, in care persoanele fizice si companiile cumpara si vand nume de domenii.

Cum functioneaza numele de domenii?

Pentru a intelege cum functioneaza domeniile, mai intai trebuie sa intelegeti ce este un sistem de nume de domeniu sau DNS si cum functioneaza.

Toti cei care au folosit vreodata Internetul au folosit serviciul DNS, chiar fara sa-si dea seama. Serverele DNS sunt necesare deoarece sunt ca echivalentul pe Internet al unei agende telefonice. Ele gestioneaza o baza de date masiva de nume de domenii si le traduc in adrese IP pentru a va directiona solicitarea catre site-ul pe care incercati sa ajungeti. Ganditi-va la asta ca la formarea unui numar de telefon pentru a va conecta la persoana pe care incercati sa o apelati.

Serviciul DNS este necesar deoarece, in timp ce numele de domenii sunt usor de retinut pentru oameni, computerele sau masinile acceseaza site-uri web pe baza adreselor IP. Deci un sistem de nume de domeniu este important pentru a scapa de responsabilitatea de a va aminti adresele IP ale tuturor site-urilor dvs. preferate, fiind suficient sa introduceti in browser un nume de domeniu pentru a accesa site-ul pe care doriti sa-l vizitati. Browserul va cauta apoi prin DNS si va gasi adresa IP exacta a site-ului pe care doriti sa il accesati.

Din ce este alcatuit numele de domeniu

Fiecare domeniu este format din cel putin doua parti: numele de domeniu propriu zis si TLD-ul sau sau domeniul de nivel superior. in hostx.ro, de exemplu, „hostx” este domeniul si „.ro” este TLD-ul.

In exemplul: https://www.hostx.ro

  • https:// este protocolul utilizat pentru a-l accesa
  • www. este subdomeniul
  • hostx este numele domeniului propriu-zis
  • .ro este TLD-ul sau extensia de domeniu

Cum inregistrati un nume de domeniu

  • Selectati un registrar de domenii, apoi pe pagina web a acestuia puteti verifica disponibilitatea numelui de domeniu dorit. Daca numele de domeniu nu este disponibil, rezultatele cautarii vor sugera cateva nume de domenii similare.
  • Apoi, pentru a va construi website-ul va trebui sa achizitionati un serviciu de gazduire web oferit de o firma specializata (recomandare). Acesta este necesar pentru ca website-ul dvs. sa poata vizibil online iar utilizatorii sa il poata accesa.

Cand au fost create numele de domenii?

Domeniile au fost introduse pentru prima data in urma cu mai bine de 37 de ani, odata cu inregistrarea Symbolics.com. Aceasta adresa web a fost inregistrata pe 15 martie 1985 de catre un producator de computere si a fost inceputul numelor de domenii.

De atunci si pana la sfarsitul anului 1985, au mai fost inregistrate cinci nume de domenii, dupa cum urmeaza:

  • symbolics.com – 15 martie 1985
  • bbn.com – 24 aprilie 1985
  • think.com – 24 mai 1985
  • mcc.com – 11 iulie 1985
  • dec.com – 30 septembrie 1985
  • northrop.com –7 noiembrie 1985

Inainte de 1995, oricine dorea putea sa inregistreze nume de domenii gratuite. Totul s-a schimbat cand National Science Foundation a acordat companiei de consultanta tehnologica Network Solutions posibilitatea de a percepe taxe pentru inregistrare. Deci, in 1995, numele de domenii au fost vandute pentru prima data, cu preturi incepand de la 100 USD pentru o inregistrare de doi ani.

Cate nume de domenii sunt inregistrate in prezent?

Potrivit Verisign, in iunie 2022 erau inregistrate un numar de 351,5 milioane nume de domenii.

Cate extensii de domenii exista?

Cu peste 1.500 de extensii de nume de domeniu existente, nu ar trebui sa aveti nicio problema in a va gasi adresa web perfecta. Iata doar cateva dintre care puteti alege:

  • gTLD-uri (Generic top-level domain) – Cele mai populare sunt .com, .net, .org., .biz
  • ccTLD-uri (Country code top-level domain) – Reprezinta tari sau teritorii specifice. Unele necesita rezidenta sau prezenta in acea tara, insa majoritatea nu au restrictii cu privire la cine le poate inregistra. Exemple de ccTLD-uri: .ro (Romania), .be (Belgia), .de (Germania), etc.
  • TLD-uri Geo-Locale – Ideal pentru afacerile locale, deoarece le spune oamenilor exact unde va aflati. .berlin, .london si .amsterdam sunt cateva dintre multele de luat in considerare.
  • TLD-uri noi (extensiile noi de domenii) – Sunt o alternativa fantastica la traditionalele .com sau .org. O adresa web cu un gTLD, cum ar fi .dentist, .accountant sau .construction, le spune direct utilizatorilorce faceti chiar din numele de domeniu.

Ce restrictii exista cu privire la inregistrarea numelor de domenii?

Exista cateva reguli generale si restrictii de luat in considerare atunci cand inregistrati un domeniu nou. in functie de tipul de domeniu, ar putea exista si alte restrictii de care veti fi informat de obicei de registrar.

Reguli generale si restrictii pentru inregistrarea unui nume de domeniu:

  • Puteti folosi doar litere, cifre si cratime. Alte forme de punctuatie si simboluri nu pot fi utilizate.
  • Nu puteti folosi cratime la inceputul sau la sfarsitul numelui de domeniu. Puteti folosi mai multe instante de cratime, dar nu o cratime dubla.
  • Punctuatia (.) poate fi folosita doar pentru gruparea domeniilor in ierarhii, adica pentru a separa numele de domeniu de extensie.
  • O adresa web poate incepe si termina cu un numar (ex. 5-3.ro)
  • Numele de domenii nu sunt sensibile la majuscule. Aceasta inseamna ca, daca doriti, puteti sa va scrieti numele folosind majuscule. De exemplu, HOSTX.RO este acelasi nume ca si HostX.ro sau hostx.ro.
  • Unele TLD-uri permit inregistrarea adreselor web care contin caractere speciale si accente precum â, æ, ø sau å. Acestea se numesc IDN (Internationalized Domain Names).
  • Un nume de domeniu trebuie sa contina intre 2 si 63 de caractere inainte de semnul de punctuatie (.). Se aplica reguli suplimentare pentru diferitele domenii de nivel superior.

Acest ghid  ofera o buna parte din informatiile necesare  incepatorilor in ceea ce priveste numele de domenii, inclusiv modul in care functioneaza, ce extensii sunt disponibile sau ce restrictii pot exista. Inregistrarea unui domeniu web nu este complicata si cu un minim de cunostinte puteti gasi un domeniu excelent pentru proiectul dvs.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.