Esti pregatit pentru interviu ? Atunci ai grija cum te comporti cand vei ajunge la interviu.
In primul rand, si cel mai important, fi optimist. Si zambeste. Bine, nici sa nu exagerezi si sa incepi sa razi ca boul. Asa, un zambet discret. 🙂
Apoi, cand te intalnesti cu cel care te va intervieva, vezi cum saluti. E bine sa fi mai relaxat, totul cu o limita insa. In nici un caz, nu incepe cu „salut coaie„. Asta e prea relaxat. 😉
Ai salutat, stabileste un contact vizual. Nu poti sa vorbesti cu omul si sa te uiti pe tavan. Sau sa iti examinezi unghiile. O fi el hidos, sau are ceapa intre dinti, tu priveste-l in ochi cu calm. Si strange din dinti.
Pentru ca stiu, dupa cele 5 minute de mers, esti obosit. Dar nu te trantai imediat pe vreun scaun. Asteapta politicos sa ti se ofere un loc. Si apoi treci la discutii.
Insa cu atentie. Pentru ca de obicei lumea se enerveaza daca incepi sa vorbesti neintrebat. Iar daca mai ai si obiceiul sa te lauzi cu rudele tale din nu stiu ce minister sau te gandesti sa iti etalezi talentul de povestitor, cu siguranta nu vei impresiona pe nimeni.
Retine, e de ajuns sa raspunzi concis si la subiect la intrebarile intervievatorului.
Au inceput intrebarile, tu incerci sa raspunzi ca la carte. Nu e prea bine. Evita dreaq textele stas si tot felul de sabloane. La cate persoane o fi intervievat respectivul probabil ca le stie pe toate. Ca pe poezie. Si o sa se plictiseasca clar. Fi putin mai creativ.
Dar nici nu exagera. Probabil ca o sa afle foarte rapid daca intra-adevar faci parte(drept hobby) dintr-o echipa de cercetatori care se ocupa cu descoperirea leacului pentru HIV. In general minciuna are picioare scurte. 😉
Prea multe intrebari? Deja te-ai plictisit? In nici un caz sa nu te joci cu nasturii, slitul, sau alt obiect vestimentar. Si am impresia ca nu toate lumea te va dmira daca incepi sa mesteci guma si sa faci baloane. Calm…
Am ajuns la bani. $-)
E normal, te angajezi, probabil ca vrei si bani. Sau eventual plata in natura ( un sac de cartofi, 10 kg de rosii). Dar nu prea e ok sa intrebi tu direct. Insa fi pregatit pentru o suma, pentru ca probabil vei fi intrebat si asta.
Exista totusi si o exceptie. Daca vezi ca nu zice nimic si esti gata sa semnezi contractul de angajare, cred ca ar fi momentul indicat sa intrebi ceva legat si de salariu. Sa nu te trezesti apoi ca faci munca voluntara.
S-a ridicat angajatorul ? Stiu, e frig afara si acolo era caldurica. Poate ca mai salivai si dupa vreo secretara. Dar, trebuie sa pleci. Multumeste-i, macar ca te-a rabdat atat si retrage-te elegant. Nici nu trage de timp, in speranta ca iti va da un pix gratis, dar nici nu o lua la fuga sa prinzi liftul alaturi de vreo blonda voluptoasa.
Si in nici nu caz nu insista sa fii chemat la un al doilea interviu. Doar nu esti milog.
Mult succes. :-bd
Opinia mea despre acest ghid de conduită la interviu este că, deși oferă sfaturi valoroase, abordarea umoristică și informală poate subestima importanța pregătirii și profesionalismului necesare într-un astfel de context. În urma experiențelor mele la diverse interviuri, am realizat că o combinație de naturalețe și profesionalism este cheia succesului. A fi autentic și respectuos, în timp ce te adaptezi situației specifice și interlocutorilor, crește semnificativ șansele de a face o impresie bună. În final, cel mai important este să îți păstrezi calmul și să te concentrezi pe evidențierea valorii tale în cadrul echipei, fără a recurge la artificii inutile sau exagerări.
Andrei,
parca spuneai ca „Nu imi plac chestiile astea automotivationale si alte prostii in genu.”
ceea ce scrii aici nu se incadreaza oare la „alte prostii in genu.”
sau doar nu iti plac cand sunt scrise de altii? 😛
succes 🙂
Da, nu imi plac cartile si discursurile automotivationale in care se abereaza la nesfarsit cu aceleasi idei: „esti unic, puterea sta in tine, daca iti doresti cu adevarat o sa reusesti, etc..” Mai ales ca toate aberatiile astea automotivationale au legatura ori cu vreo „afacere” ori cu vreo secta.
Mai sus sunt doar cateva idei, de bun-simt, despre cum sa te comporti la un interviu. Si sfatul de a fi optimist si sigur pe tine. 😉
daca ai depune efortul si ai citi o astfel de carte (nu a mea), ai constata cu surprindere ca intre articolul tau si o astfel de carte nu exista nici o diferenta majora (in afara de lungime si structura, dar ma refer la stil si mesaj)
iar astfel de carti au legaturi cu secte in aceeasi masura in care blogul tau are, adica niciuna
succes 🙂
Omu a vb pe limba unui baiat de cartier,unuia care nu s a angajat niciodata in viata lui,i ai dat curaj cu siguranta uneori daca insisti pe texte dastea prea fandosite ,blochezi omu…:))
Textul este scris foarte bine. Este amuzant cu un umor poate inaccesibil robotilor corporatisti. Asta nu transforma insa autorul sau intr-un baiat de cartier somer de meserie. As putea spune chiar ca a punctat excelent.