E relativ folosit proverbul asta: Cui pe cui se scoate. In diverse situatii si ocazii.
Dar eu personal nu il inteleg.
Care ii e logica? 😕
Adica, a incercat cineva sa scoata un cui CU ALT CUI ? :-w
Cand uneori nu reusesti nici cu patentul…
E relativ folosit proverbul asta: Cui pe cui se scoate. In diverse situatii si ocazii.
Dar eu personal nu il inteleg.
Care ii e logica? 😕
Adica, a incercat cineva sa scoata un cui CU ALT CUI ? :-w
Cand uneori nu reusesti nici cu patentul…
Salut Andrei. La propriu zicala provine din vechime cand la constructiile de lemn se foloseau cuiele de lemn fara cap. Pentru a scoate un asemenea cui se folosea alt cui asemenea care era batut peste cel vechi inlocuindu-l in cazul in care putrezise sau se rupsese.
La figurat am auzit proverbul folosit cu diferite okazii. Cea mai recenta folosire am auzit-o astazi in metrou cand o tipa se lauda ca a baut ieri o jumatate de sticla de vodca si astazi se simtea cam naspa. Colega ei i-a sugerat sa mai bea ceva astazi deoarece „cui pe cui se scoate”. Acum eu stateam si ma gandeam ca prostu` ca nu cred ca am baut toata viata, adunate paharele, juma de sticla de vodca…. si am 28 de ani iar tipa era in primu an de studentie… Dar deh, gusturile nu se discuta.
Stiu ca nu e frumos sa asculti pe altii ce vorbesc dar vorbeau destul de tare iar subiectul mi-a captat atentia 😀
Nu prea merge… in 80% din caz-uri intra langa el :))
pai si vodca aia a doua intra linga prima, n-o scoate afara 😀
Eu știam proverbul ăsta legat de faptul că atunci când suferi după o fostă relație, cel mai bine se scoate cuiul suferinței cu altă relație. 😆
Ast e simpla: daca ai o raceala o tratezi cu comprese reci, daca ai febra cu comprese fierbinti.
Chestia cea mai tare ar fi sa incerci sa scoti un cui cu alt cui… dupa ce bei o sticla cu vodka!!!!!
Pai in caz de mahmureala clar functioneaza zicala : un pahar de ceva cu alcool o sa te faca sa te simti mai putin rau. Desi s-ar putea sa te faca sa te simti direct beat, de asemenea 🙂 Nu stiu, nu practic, dar am vazut la altii.
In alta ordine de idei, zicala cui pe cui se scoate sta la baza teoriilor homeopatice: acolo nu se trateaza cauza ci se administreaza o doza absolut infima dintr-o substanta care ar fi provocat aceleasi simptome pe care le ai deja datorita bolii. Si se pare ca functioneaza.
Tot asa, rezistenta la anumite veninuri sau otravuri se construieste prin administrarea de doze foarte mici din respectivul venin (era si o poveste cu un rege din vechime care astfel ajunsese imun la veninurile de serpi, ca sa nu poata fi otravit … presupun ca i-a dat cineva cu o piatra in cap in final 😀 da nu mai stiu).
Aceeasi poveste se aplica si in cazul vaccinurilor: se injecteaza virusi ai bolii (morti sau atent imbolnaviti) prea slabi ca sa declanseze boala dar suficienti cat sa declanseze reactia sistemului imunitar, astfel incat corpul sa stie sa produca atari anticorpi daca intra vreodata in contact cu virusii respectivi.
Asadar presupun ca de fapt chiar are o logica acest proverb … spre deosebire de cel pe care il URASC eu: „Exceptia confirma regula” Cum pana mea sa confirme regula ? Exceptia infirma regula. INTOTDEAUNA. Daca am vedea pietrele cazand in sus asta ne-ar confirma ca legea gravitatiei este corecta? brrrrrr Chiar ma irita zicala asta.
p.s. cine te-a invatat gogule mama sa tratezi febra cu comprese fierbinti? Sper ca nu ai copii mici pe care sa practici asa ceva! Febra se scade cu comprese caldulte sau reci, sau, in cazuri extreme, chiar cu baie in apa rece sau gheata (asta nu la copii mici). Ideea este sa scazi temperatura bolnavului, nu sa o cresti! De asemenea, nu trebuie infofolit cel care are febra. Incalzirea accentueaza procesul de transpiratie care conduce la deshidratare si la cresterea febrei. Chiar deshidratarea singura poate cauza febra, fara niciun fel de boala. Ca sa nu mai spun ca incalzirea sporeste caldura si daca este vorba despre temperaturi foarte mari pot fi afectate celulele creierului (un copil care face febra de la 40 in sus risca epilepsie datorita afectarii neurologice)
@Alin: nu >..o facea pe ea sa ‘scoata’ tot afara :)))
@Vlad : Super tare!!! :)))
In general: „cui” devine o figura de stil, in practica fiind mult mai important „cine pe cine scoate”…
In relatii: Cui pe cui se scoate, dar gaura rămâne…stii ce zic 😛
xoxo
cui pe cui se scoate nici unu nu aveti dreptate nu e asa zicala…
un om mai demult isi facea gard iar el a batut un cui cu „ciocanu” dar cuiul nu a fost fixat cum trebuie si nu a nimerit gaira de la stalpul de sustinere si a vrut sa il scoata dar nu avea cleste sau patent si a incercat sa il scoata cu un cui. ASTA ESTE ZICALA „CUI PE CUI SE SCOATE”