Daca ai o casuta de email e imposibil sa nu primesti o gramada de prostii (spam).
Spre exemplu Raiffeisen Bank ma anunta: Spune STOP atacurilor de phising!
Bineinteles ca eu nu am avut niciodata vreo legtura cu Raiffeisen Bank si, inainte sa citesc emailul, am realizat ca e o tentativa de phishing.
Intr-un alt email, primit de la Echipa Elocvent.ro sunt intrebat Cati vizitatori are site-ul tau ? Si apoi ma anunta ca daca imi inscriu site-ul la ei o sa fiu primul in Google, Yahoo sau MSN. Ceea ce bineinteles ca e o aberatie.
Chiar si BCR s-a gandit sa imi scrie pentru a ma anunta: BCR – Noi masuri de securitate pentru protectia dumneavoastra. Bineinteles, alt email de tip phishing.
De fapt, in Romania, daca primiti prin email un mesaj de la o banca aveti grija ce completetati pe acolo. Pentru ca bancile romanesti nu prea folosesc asa de mult comunicarea prin internet. 😉
Primirea de mesaje de tip spam și phishing este o realitate cu care ne confruntăm toți, dar experiențele mele m-au învățat că vigilența este cheia. De multe ori, aceste emailuri sunt construite suficient de bine pentru a păcăli chiar și utilizatorii atenți, dar câteva momente de gândire critică pot face diferența. Întotdeauna am considerat esențial să verific sursele și să evit să ofer informații personale prin link-uri suspecte, mai ales când vine vorba de comunicarea cu instituții financiare. În final, adoptarea unei atitudini sceptice și informate nu doar că îți protejează datele, ci îți oferă și un sentiment de control și siguranță în interacțiunile online.