Alege tipul tău de acoperiș: acoperiș plat sau acoperiș tradițional

Alege tipul tău de acoperiș acoperiș plat sau acoperiș tradițional

Acoperișul este un element fundamental al casei. Funcția sa este de a proteja casa și locuitorii săi de vreme rea, frig și vânt într-un mod durabil. Ce ar fi o casă fără acoperiș? Decizia construcției unui acoperiș sau orice operațiune de reparatii acoperis, așadar, nu trebuie luată cu ușurință și necesită un studiu precis și un know-how pe care un specialist în acoperișuri îl stăpânește perfect. Pentru a urmări corect etapele construcției unui acoperiș, iată un rezumat al punctelor de care trebuie să ții cont și ale alegerilor pe care va trebui să le faci.

Indiferent de tipul de acoperiș pentru care optezi, există diferiți pași esențiali care nu trebuie trecuți cu vederea:

  • asigurarea terenului, a șantierului și montarea de schele;
  • așezarea cadrului;
  • problema izolației și etanșeității la aer;
  • montarea capacului (învelitoarea acoperișului) si evacuarea apei pluviale;
  • diferitele elemente ale armăturii mansardei (ferestre, ventilație).

Acoperiș plat sau acoperiș tradițional?

Indiferent dacă efectuezi lucrări de construcție sau renovare, primul pas este să îți pui o întrebare esențială referitoare la acoperiș: ce tip de acoperiș preferi? Dacă există o multitudine de tipuri de acoperiș, 2 sunt larg favorizate astăzi: acoperișul înclinat și acoperișul plat.

Acoperișul plat, sau terasa de pe acoperiș, este o alegere care aduce un stil mai modern și mai contemporan casei tale. Acest tip de acoperiș oferă o mai mare libertate în proiectarea planurilor. Cu toate acestea, este important să te adresezi primăriei pentru a verifica dacă PUL (planul urbanistic local) îl autorizează pentru toată sau doar o parte din locuință.

Acoperișul tradițional, cu 2 pante, are și alte avantaje. Configurația acoperișului în pantă poate face posibilă realizarea unei performanțe în ceea ce privește termoizolația mult mai mare pentru același buget. Pentru o casă cu mansardă, vata de sticla sau vata de rocă, sau chiar vata de celuloză poate ajunge la mai mult de 30 cm în grosime, reducând astfel pe cât posibil pierderile de caldură. Pe acoperișul plat izolația se va pune la exterior, sub hidroizolație, ajungând în general la 8 până la 12 cm grosime. Un alt avantaj, materialele de izolație și de acoperiș (țiglă, ardezie etc.) utilizate pe un acoperiș tradițional absorb mai mult zgomot decât acoperișurile plate. Prin urmare, izolarea fonică este mai bună. În sfârșit, o casă cu acoperiș tradițional oferă posibilitatea de a mări spațiul de locuit prin amenajarea mansardei sub acoperiș.

Bine de stiut

Planul Local de Urbanism reglementează posibilitatea construirii sau nu, și precizează anumite caracteristici pentru construcții, precum de exemplu:

  • tipul de acoperiș pe care îl poți construi, în special materialele de acoperiș (montaj țiglă, ardezie, zinc sau montaj tabla acoperis);
  • posibilitatea sau nu de a instala o fereastră de acoperiș;
  • înălțimea maximă să nu fie depășită.

Prin urmare, este esențial să te informezi bine înainte de lucrările de construcție sau renovare pentru a ști ce poți să faci sau ce să nu faci. De asemenea, un specialist în acoperișuri te va putea informa pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită și să te însoțească în pașii tăi.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.