Cand vine vorba de IT stam bine, ne putem lauda fara sa gresim, suntem in top sus de tot. Avem specialisti capabili sa faca orice aplicatie web sau mobile, avem si viteza la internet si toate acestea in contradictie cu restul lucrurilor. Practic nu cred ca exista proiect de avergura la nivel mondial din zona IT in care sa nu fie implicat un roman. Cu toate acestea daca e sa numaram firmele care functioneaza si site-urile care sunt online, ne cam da cu rest. Plus ca si site-urile existente, mare parte din ele sunt abandonate. Adica un fel de teren viran cu balarii unde troneaza o ,, pancarda ” cu ,, a fost odata o firma aici ”. Cam asa stau lucrurile din pacate, motivele sunt greu de inteles, lipsa de personal intern pentru mentenanta, la probleme de ordin financiar. Evident situatia aceasta nu se regaseste la firmele mari, ci preponderant firme mici si chiar mijlocii.
Nu ai site, nu existi
Probabil pare cam dura expresia de mai sus, dar aceasta este realitatea. Site-ul este in 90% din situatii prima intereactiune intre client si firma. Daca exista, si cum arata, sunt lucruri extreme de importante. Din pacate la ultima conditie de multe ori clientul se implica prea mult, chiar daca nu are habar de cele mai multe ori. Si nu face diferenta intre un magazine online si un site de prezentare. Probabil din acest motiv mai multe firme de programare au inceput sa se adreseze clientilor de afara. Asa ca avem o groaza de firme care ofera cu succes nearshore software development firmelor straine. Evident nu se refuza un client de pe meleagurile noastre, insa un site de prezentare in engleza, triaza in mod natural clientela. Strategia mi se pare una destul de logica, de multe ori un client mic are si un buget mic, iar dincolo de toate mai este si dificil. Nu o data costurile, orele de lucru la un proiect mic pot egala sau depasi timpul alocat unui proiect mai mare.
In concluzie, mare parte din firmele mici nu au o strategie, un buget alocat pentru online, lucru care pana la urma face difernta de cele mai multe ori intre succes si insucces. Chiar daca recunoastem ca partea de online este foarte important, rar punem si in practica lucrurile. Totusi este o tendinta ascendenta la acest capitol, exemplul sunt si portofoliile celor care se ocupa de dezvoltare software. Insa nu cred ca suficiente firme ajung sa contacteze o firma specializata, multe firme ramanand la o pagina de facebook. Iar la contact figureaza o adresa de mail facuta pe yahoo….Cam la extrema situatia comparand aturile de care am amintit la inceputul articolului. Cu alte cuvinte suntem in top dar si la coada.