Petele de ulei: cum se îndepărtează de pe haine și alte țesături

gatit cu ulei

Cei mai mulți dintre noi și-au pătat cel puțin o dată în viață hainele cu ulei, fie în timpul gătitului, fie savurând o masă copioasă. Pe lângă alimente, există și numeroase produse cosmetice pe bază de ulei, ce pot intra în contact cu hainele sau cu obiectele din gospodărie. Petele de ulei sunt foarte greu de evitat și pot fi extrem de neplăcute, mai ales dacă afectează hainele preferate. Din fericire, există soluții prin care putem scăpa de ele, iar în continuare vă vom povesti mai multe în acest sens.

Cum îndepărtați petele proaspete de ulei

La fel ca și în cazul altor tipuri de pete, uleiul se îndepărtează cel mai bine de pe țesături atunci când pata este proaspătă. În câțiva pași simpli, puteți să rezolvați problema, mai ales dacă sunteți acasă și reacționați rapid:

  • Odată ce ați observat că v-ați pătat, încercați să absorbiți excesul de ulei din material cu un șervețel de hârtie de culoare albă. Nu utilizați un șervețel colorat, încât e posibil ca acesta să se imprime pe material.
  • Frecați ușor pata cu puțin detergent de vase și lăsați-l să acționeze 10 minute, apoi clătiți.
  • Puneți apoi țesătura la spălat, la un program cu o temperatură ridicată, având grijă să respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului. Unele articole vestimentare trebuie spălate la temperaturi scăzute, pentru a nu se deteriora, chiar dacă au pete dificile, precum cele de ulei. Folosiți un detergent lichid care să elimine petele și să protejeze totodată țesătura, fără a afecta structura materialului sau culorile. De exemplu, detergentul lichid Persil îndepărtează chiar și cele mai dificile pete, fiind în același timp delicat cu țesătura, datorită tehnologiei de curățare în profunzime.

Dacă aveți uscător de rufe, este recomandat să nu îl utilizați pentru a usca articolele care au avut pete mari de ulei. În cazul în care în țesătură încă au rămas îmbibate mici particule uleioase, acestea se pot fixa în material și pot fi chiar inflamabile în procesul de uscare automată.

Cum îndepărtați petele uscate de ulei

De multe ori, nu observăm la timp că ne-am pătat bluza preferată, sau pur și simplu nu suntem acasă și nu avem la îndemână produsele utile pentru curățare. Asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm adio de la articolele vestimentare, pentru că și petele uscate de ulei pot fi îndepărtate, atâta timp cât știm ce soluții să folosim. Iată ce metodă puteți aplica în situația petelor vechi:

  • Ștergeți pata cu puțin detergent de vase și lăsați detergentul să stea timp de 10 minute, pentru a-și face efectul.
  • Înmuiați materialul în apă caldă sau fierbinte timp de cel puțin o jumătate de oră. Dizolvați în apă și un produs de îndepărtare a petelor sau un detergent de rufe.
  • Spălați la mașină cu detergent de rufe, folosind cea mai ridicată temperatură recomandată pe eticheta materialului.

Acești pași pot fi urmați atât când vine vorba de haine, cât și în cazul altor tipuri de țesături, precum perdele, fețe de masă sau lenjerii de pat. Pentru un plus de siguranță, nu uitați să verificați întotdeauna instrucțiunile de spălare ale materialului pe care urmează să îl curățați.

Trucuri din gospodărie ce pot fi folosite pentru petele de ulei

Metodele de mai sus sunt cele mai eficiente pentru îndepărtarea petelor de ulei, însă vă vom prezenta în continuare și câteva mici trucuri de urgență. Acestea erau folosite în general de părinții și bunicii noștri, așa că e posibil să vi le amintiți din copilărie. Trucurile următoare pot fi utilizate înainte de a pune rufele la spălat, ca soluție rapidă:

  • Dacă sunteți la masă și vă stropiți cu ulei pe haine, acoperiți rapid pata cu un strat de sare. Sarea absoarbe uleiul, așa că o puteți lăsa pe material timp de câteva minute, înainte de a pune articolul vestimentar la spălat.
  • Talcul este cea mai cunoscută soluție împotriva petelor de ulei. Bunicii noștri aveau întotdeauna în casă pudră de talc, cu care acopereau petele și așteptau să se absoarbă grăsimea. Ca alternativă, puteți folosi cretă pisată sau bicarbonat de sodiu. Nu uitați să spălați ulterior rufele pătate la mașină, cu detergent, pentru ca uleiul să fie 100% îndepărtat.
  • Produse precum fixativul și apa oxigenată sunt de asemenea considerate utile pentru îndepărtarea grăsimii conținute în ulei. Totuși, aceste variante pot fi destul de agresive cu materialul și pot inclusiv să estompeze culorile sau să modifice structura țesăturii. De aceea, vă recomandăm să le utilizați cu grijă și, eventual, să testați pe un colț al articolului pe care încercați să îl curățați.

Folosind metodele de mai sus, veți observa că petele de ulei nu mai sunt un coșmar, ci doar o mică problemă ușor de rezolvat. Contați pe produsele de curățare potrivite, iar hainele pot arăta ca noi și pot fi menținute în stare excelentă un timp îndelungat.

One comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.