zambesc.com RSS Feed

Cum pastram, conservam, mustul ?

Sunt mare amator de must, as bea non-stop aceasta licoare, adica sunt ca un lamborghini cu motorul pornit in peco big grin, nu poti sa ii faci plinul niciodata. Insa must nu prea gasesti in tot timpul anului pe piata, dar totusi exista cateva retete de conservare a mustului. Pentru cei ca mine am strans cateva retete de pastrare a mustului mai mult timp, astfel ne putem bucura papilele gustative in tot timpul anului.

Retete pastrare must :

Cea mai simpla varianta, punem mustul in sticle de plastic si il depozitam la congelator. Se pastreaza foarte bine, nu isi pierde gustul, din cand in cand desfacem cate o sticla si il savuram cu pofta. Singurul impediment; ocupa spatiu in congelator, din acest punct de vedere nu este cea mai buna solutie.

O alta varianta de conservare a mustului; cu aspirina. E o procedura mai veche frecvent utilizata si in cazul altor produse cum ar fi dulceata, muraturile, personal nu prea ma incanta, dar se pare ca da rezultate. Cum procedeam ?…E foarte simplu 1-2 pastile de aspirina / litru de must, iar dupa aceea tinem la frigider.

Cea mai buna metoda de conservare a mustului.

Evident este o parere strict personala, nu prea ma incanta metoda cu pastile si alte produse chimicale, si de aceea cred ca o metoda veche, probabil cea mai veche, e si cea mai recomandata. Cum procedam :

Introducem mustul in recipiente de sticla, curate, aplicam un dop ermetic. Aerul va facilita fermentatia, de aceea trebuie sa ne asiguram ca nu va intra nimic in recipient. Iar dupa aceea punem sticlele intr-un vas, de preferat ca la fundul vasului sa punem un prosop, peste toate acestea turnam apa, iar dupa tinem la foc potrivit si lasam sa dea in clocot cateva minute. Practic este o conservare prin fierbere, o metoda simpla, veche dar foarte eficienta. Dupa ce racim sticlele, se depoziteaza in loc racoros si ferit de lumina.

Astfel ne putem delecta cu must in orice perioada a anului, nu doar toamna.

, , , ,
Un Comentariu
  1. nuri :

    A zis pe data de 29 septembrie, 2013

    Ador mustul, dar spre rusinea mea nu stiam cum se pastreaza! Multumesc!


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*