zambesc.com RSS Feed

Cum isi mai amenajeaza romanii interiorul caselor ?

In ultimul timp tot mai multi romani cu dare de mana si nu numai apeleaza la o firma de amenajari interioare. Pana la urma e ceva firesc si normal. Insa gusturile romanilor nu pot spune ca sunt cele asteptate. Acum nu ma refer la cei care au construit o cladire noua din sticla sa isi decoreze casa cu motive traditionale. Insa parca nici o cladire care are aproape doua sute de ani, nu prea merge decorata cu elemente inspirate din Star Trek. Zilele aceastea am stat la povesti cu un important designer de interior din zona de vest. Iar acesta imi povestea ca prea putini clienti isi cumpara o cladire istorica pentru arhitectura. Primeaza locatia, pozitia, privelistea. Si asa ne trezim ca o casa de peste o suta de ani ajunge la cineva care tine cu tot dinadinsul sa o modernizeze.


Foto: Facebook

Si asa apar clientii care solicita interior similar din nu stiu ce film turcesc intr-o vila veche a carei arhitectura nu are legatura cu asa ceva, sau undeva la munte, un conac transformat in pensiune al carui proprietar a vrut neaparat ca totul sa aibe tematica marinareasca. Parca totusi in varf de munte, nu prea se ,,leaga” vizual aceasta combinatie. In concluzie clientii romani ,, stiu” ce isi doresc. Designerului nu ii ramane decat sa intre pe net si sa comande niste perne decorative de aici si niste lenjerie pentru pat de aici. Pare o gluma, insa se intampla destul de des. Inca nu suntem pregatiti sa ii lasam pe altii sa aleaga pentru noi. Dar avem o scuza atunci cand lucrurile nu ies bine si sunt criticate de cunoscuti.


Foto: Facebook

Cat priveste decoratiunile interioare cu radacini autentice romanesti, foarte rar gasim asa ceva. A fost o perioada cand mai toata lumea fugea de traditional, acum putem spune ca este o revenire. Dar pe partea de design, revenirea e una zgarcita. Ici colo, cate un client nostalgic sau cate o pensiune care vrea sa mearga in aceasta directie. Insa in ce priveste pensiunile, in 90% din situatii nu se merge pe mana unui profesionist. Iar rezultatul e un amalgam cu de toate. De la rigips la vechiul cuptor traditional si nelipsitele termopane. Mare pacat, avem o istorie frumoasa in ce priveste designul de interior, insa se pare ca nu ne mai dorim. Place mai mult ce vedem in Spania, Belgia sau stiu eu ce telenovela.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*