zambesc.com RSS Feed

Cum arata harta Transilvaniei acum 500 de ani ?

Daca e sa analizam Transilvania pe o harta de acum 500 de ani nu prea e mare diferenta intre trecut si prezent. Adica drumuri cam tot pe acolo, nu prea putem spune ca am modificat harta construind nu stiu ce autostrazi. Proprietarii de terenuri, majoritatea straini, ca si acum 500 de ani. Singurul aspect care difera e lipsa padurilor, acestea au fost defrisate in proportie de 99% fata de acum 500 de ani.

Harta veche transilvania

Ca deh, era prea mare umbra in Transilvania si nu mai cresteau capsunele made in Spania. E adevarat ca oficial s-a mai schimbat si limba oficiala a Transilvaniei. Iar urmasii iobagilor care munceau la stapanii straini in urma cu 500 de ani, acum au carte de munca, pe o parte din suma. Deci schimbari pe ici colo, dar fara sa modificam nimic…Pardon, doar suprafata padurilor.

Lasand gluma la o parte, Transilvania a fost si este o perla a Europei. Asta probabil si datorita cotropitorilor, care ne-au pus sa le costruim ba cate un castel, ba un conac pe ici colo. Altfel imi este greu sa cred ca s-ar fi chinuit cineva sa ne cuprinda pe vreo harta acum cateva sute de ani. Nu de alta, dar pe atunci nu existau copiatoare, iar hartile se faceau manual, fiecare era colorata in parte, hartie speciala facuta manual, etc.. Cum de fapt este si harta mea din poza de mai sus.

, ,

Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*