zambesc.com RSS Feed

Craciun pe stil vechi

Probabil multi dintre voi sunt deja satui de sarbatori, mese imbelsugate si alte cele. Cu toate acestea exista pe la noi zone intregi unde lumea se pregateste de Craciun, An Nou, colinde si evident mese imbelsugate cu bucate alese.
biserica ruscova poza
Am avut ocazia in trecut sa petrec Craciunul pe stil vechi si pot spune ca a fost o experienta unica, magica, rupta parca dintr-o carte veche cu povesti.

Ruscova

Locatia cu pricina este undeva in Maramures, nu stiu daca sarbatorile de iarna au aceeasi magie ca si in trecut, insa din ce imi amintesc Craciunul pe stil vechi era mult mai frumos decat Craciunul pe stil nou.

poze biserica veche oblaz

In Maramures exista cateva localitati in care este valabil calendarul pe stil vechi, astfel multe sarbatori sunt decalate. Iar obiceiurile sunt mult mai bine pastrate si mai frumoase decat in alte zone din Maramures.

ruscova poze

Localitatile din Maramures unde se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi :

Exista mai multe localitati in Maramures unde Craciunul pe stil vechi este frumos, insa obiceiurile sunt diferite de la o localitate la alta. Daca ar fi sa fac un mic top, as pune pe primul loc localitatea Ruscova. O comuna rasfirata aflata in valea cu acelasi nume, adica Ruscova.

poze oblaz

In aceasta zona locuitorii respecta cu strictete traditia de sute de ani. Practic de Craciun intreaga localitate pare un spectacol cultural, atat pe strazi, curtile gospodarilor dar mai ales in biserica. Toata lumea uita de probleme si alte cele si nu cred ca exista cineva care sa nu colinde un vecin, prieten sau o ruda.

capra de craciun

O alta localitate unde traditiile se pastreaza cu strictete este Repedea. Desi Ruscova se invecineaza cu Repedea cu toate acestea obiceiurile sunt un pic diferite, dar foarte interesante in acelasi timp.

colindatori

Crasna Viseului, Bistra, Poienile de sub Munte sunt alte localitati unde merita sa iti petreci Craciunul pe stil vechi. Cu siguranta nu mai e ceea ce a fost acum ceva ani, dar sigur e mult mai mult decat in alte zone din Maramures. Cu restul tarii nici nu mai incape vorba de comparatie.

, , ,
Un Comentariu
  1. Mihail :

    A zis pe data de 6 ianuarie, 2014

    Adevăratul Crăciun, e păcat ca nu sărbătorim toți după vechile orânduirea.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*