zambesc.com RSS Feed

Ce este mai greu: un kilogram de mere sau de portocale ?

Probabil ca pentru multi titlul de mai sus suna a problema de matematica clasa I , pentru mine e o dilema, mare dilema idea… Nu reusesc sa inteleg de ce un kilogram de mere costa 7 lei sau chiar mai mult, iar kilogramul de portocale costa undeva la 3 lei si ceva. Cel mai ieftin mar e de fapt portocala..de ce ?

Adica de ce ..in contextul in care mere cresc la noi, iar portocalele vin mai de departe? De cules atat portocalele cat si merele in mare parte sunt culese de romani, portocalele vin cu vaporul sau avionul, pe cand merele vin cu caruta sau in cel mai bun caz camionul. Deci nu pot decat sa ma gandesc ca un kilogram de mere e mai greu decat kilogramul de portocale, altfel nu imi explic de ce sa existe o astfel de diferenta.

Sau poate e vorba de cerere….si atunci de ce sa nu profite cineva. Ceea ce e mai grav e faptul ca nu iau taranii cei 7 lei pe mere ci magazinele in genul Kaufland, Billa si altii.

,
8 Comentarii
 1. gari :

  A zis pe data de 20 martie, 2013

  buna asta laughing , chestia e ca acum nu este sezonul merelor si daia sunt mai scumpe dar in schimb este sezonul portocalelor si de aceea sunt mai ieftine , sa urmaresti in vara-toamna evolutia preturilor …sa le compari cu cele de acum winking

 2. Ana- :

  A zis pe data de 20 martie, 2013

  asa e, cum spune gari, e sezonul portocalelor inca, merele mai incolo…deci si merele sunt aduse

 3. Ionut :

  A zis pe data de 20 martie, 2013

  Pana si bananele sunt mai ieftine decat merele. Stii, ma gandesc si la faptul ca merele pe care le gasesti in Kaufland sunt tot de import, de aici si preturile mari. Eu iau mere 100% naturale de la cineva care are plantatie, 2 lei kg si crede-ma, calitatea e net superioara celor din super market.

 4. dePop :

  A zis pe data de 20 martie, 2013

  Ionut@

  Pai asta zic si eu, nu ai cum sa vinzi cu 7 lei un mar pe care il poti cumpara cu 1 leu, ok depozitarea costa..cat 5 lei ?..nu cred.

  Indiferent in ce sezon suntem, nu ar trebui sa avem preturi de 7 lei/kg de mere, cand tarani plang ca nu se vand la 1-2 lei…dar magazinele mari fac legea.

 5. Valentin :

  A zis pe data de 20 martie, 2013

  Depinde, daca cumperi de la tarani nu cred ca au preturile astea..

 6. Daniel :

  A zis pe data de 21 martie, 2013

  Economia de piata, nu?

 7. Bogdan :

  A zis pe data de 21 martie, 2013

  Merele sunt aduse si ele. Dar tot nu cred ca ar trebuii sa fie mai scumpe merele decat portocalele

 8. TG :

  A zis pe data de 2 mai, 2013

  depinde, in Romania.. un kg e maxim 800 g laughing..te fura la cantar tiganu


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*