zambesc.com RSS Feed

Ce-ar fi daca in Romania nu s-ar construi, amenaja, fara un specialist in domeniu ?

Nu sunt adeptul birocratiei, a muntilor de harti si a semnaturilor fara numar. Totusi cand vine vorba de constructii, amenajari, parca ceva ne lipseste. Si nu e vorba de o zona anume, ci dintr-un capat pana in celalalt al tarii la tot pasul dam de chiciuri. In Maramures de exemplu se construieste fara numar in stil mediteranian, mai toate cladirile noi au la baza inox si sticla. In Constanta se fac cabane dupa cele vazute prin Alpi, si tot asa. Sa nu mai vorbim de celebrele castele cu turnulete, acestea din urma sunt unice, doar pe la noi si pe unde mai salasluiesc cei cu satrele.

Aparent pare un lucru banal, dar daca lucrurile merg in aceasta directie riscam ca in cativa ani sa ne pierdem identitatea din punct de vedere arhitectural. Pana la urma vom ajunge sa avem arhitectura lumii in fiecare localitate si nimic romanesc. Si aceasta este doar o mica farama din ceea ce se intampla, la partea de interior nici nu se mai pune problema de-a urma niste linii, rar se apeleaza la un specialist. Si atunci cand se intampla in cele mai multe cazuri proprietarul devine un mic Becali si decide tot. In ce priveste designul interior pana la urma fiecare face ce vrea, insa cand vine vorba de hoteluri, pensiuni, restaurante sau chiar birouri de firma ar trebui sa ascultam de cineva cu experienta in domeniu.

Personal am ajuns sa imi selectez locatiile unde poposesc si din punc de vedere al designului. Prefer un mediu placut in detrimentul unuia obositor, pestritat unde proprietarul de restaurant isi etaleaza pozele odraslelor, sau mai stiu eu ce cupe castigate la concursul de aruncat cu privirea. Pana la urma designul poate atrage sau poate respinge, poate fi un mijloc prin care un local isi selecteaza nisa de clientela. Multe persoane pun aceasta problema si in seama lipsei de oferta in ce priveste amenajarile interioare. Eu as spune ca lucrurile nu stau asa. La o simpla cautare pe internet am dat peste firme care au experienta de peste 25 de ani in domeniu. Cador.ro este unul din site-uri, am ales acest exemplu doarece din clientela lor mi-am dat sema ca lucreaza pe o nisa bine definita. E vorba de amenajari birouri de firma, spatii industriale, etc.

Pana la urma mingea e in ambele tabere, ba chiar si la autoritati. Prestatorul, firma, care face proiectul ar trebui sa aibe libertate maxima din partea clientului. Dar in acelasi timp sa se limiteze la o nisa cand vine vorba de design. Adica sa nu faca de toate, de la o amenajare moderna a unui birou pana la amenajari traditionale a la Maramures. Spun acest lucru deoarece in goana dupa clienti multi fac acest compromis. Clientul trebuie sa ofere libertate maxima, iar autoritatile ar trebui sa creioneze un cadru clar cu reguli stricte. Fara turnulete, fara cladiri din inox langa cele istorice si alte cele.

Dar mai e mult pana departe, doar sa nu fie prea tarziu cand se vor trezi cei care dorm.

, ,
Un Comentariu
  1. dv :

    A zis pe data de 31 iulie, 2015

    De preferat este sa apelezi la un specialist in domeniu dar daca nu -ti permite buzunarul te descurci si singur.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*