zambesc.com RSS Feed

Cat lasam bacsis la restaurant ?

Din cand in cand mai mananc si eu pe la restaurant, unele locatii sunt mai cu pretentii, altele nu prea. Adica in unele restaurante platesc 30 de lei pe o masa, iar in altele nu reusesc sa ma satur nici cu 50-70 de lei si asta atunci cand nu sunt flamand. Natura jobului ma face sa am intalniri si in locatiile stabilite de clienti, astfel ca din cand in cand mai vizitez si locatii care nu imi plac. De aici si intrebarea cat lasam bacsis la restaurant atunci cand nu ne place cum am fost serviti ?…Probabil multi vor spune sa nu lasam nimic, insa nici aceasta solutie nu e prea buna.

In restaurantele in care ma simt bine si totul e ok, evident ca nu plec fara sa las in medie 15 % si asta minim, in general rotunjesc suma, ceea ce in multe cazuri inseamna 20%. Este ok sa lasi suma asta cand esti multumit, dar cand locatia nu te multumeste e un pic mai dificil.

ospatar haios
Foto: Facebook

Adica nu mi se pare corect ca eu sa tratez ospatarul care si-a facut treaba la fel cu ospatarul care nu si-a facut treaba…5% din valoarea consumatiei cred eu ca ar fi o suma potrivita, atunci cand nu suntem multumiti de servicii. Desi e posibil ca ospatarul sa vada in acest gest un client zgarcit si nu o problema la serviciul prestat.

Pana la urma nicicum nu prea e bine, ce am constatat insa e ca majoriteatea strainilor cu care am iesit la masa si era cazul sa plateasca ei, acestia nu prea lasau bacsis, sau lasau foarte putin. Probabil tine un pic si de natie, si cand ma gandesc ca pe la noi mai exista si astazi locatii unde ospatarul are tupeu sa anunte cat este bacsisul inainte sa ne ia comanda. Sau cazuri si mai si, cand ospatarul nu te baga in seama si se uita la tine ca la un caine comunitar, am patit-o personal la Bistro Viena din Cluj.

Si totusi cum putem noi sa ne ,, imprietenim ” cu ospatarii big grin ?

Pai as avea cateva sugestii :

– il platim in avans un bacsis gras..happy
– ii facem cinste, ceva de genul o bere..si asta inainte de-a ne apuca sa studiem meniul.
– ii promitem inainte de toate ca o sa curatam masa, debarasam, spalam farfuriile, etc..dupa noi.
– promitem sa nu vorbim la masa si mancam tot…happy

, , ,
6 Comentarii
 1. Alexxa :

  A zis pe data de 13 septembrie, 2013

  Cam 10-15% din nota e ok… Parerea meawinking

 2. Yamasha :

  A zis pe data de 13 septembrie, 2013

  depinde de consumatie, daca e mai mica lasi mai mult, daca e mai mare lasi mai putin…

 3. Gazi :

  A zis pe data de 13 septembrie, 2013

  Acolo unde merg mai des si chelnerii care ma servesc imi stiu pretentiile si le respecta, chiar si 20%.

 4. bozlo :

  A zis pe data de 13 septembrie, 2013

  La o cafea nu poti lasa tare mult, la o masa merge pana la 15% daca esti multumit.

 5. alina :

  A zis pe data de 15 septembrie, 2013

  in conditiile in care nu te multumesc serviciile ospatarului, parerea mea este, ca nu trebuie sa-i lasam niciun fel de bacsis.
  pentru servicii proaste il plateste patronul

 6. vasile :

  A zis pe data de 20 septembrie, 2013

  Dupa cat de des frecventez eu restaurantele,cred ca intra toti in faliment!


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*