zambesc.com RSS Feed

Casuta Trifan din Valeapai – Un proiect frumos

Am spus-o de mai multe ori pe acest blog, imi place tot ce tine de istorie, de trecut. Mai ales lucrurile care sunt readuse la viata atunci cand nimeni nu le mai da o sansa. Casuta Trifan din Valeapai este un exemplu perfect in acest sens. O casuta veche de prin 1800 a fost renovata si insufletita peste ,, noapte”. Sigur nu peste noapte, dar pe acolo, daca ar fi sa ne gandim la cat a ,,asteptat” casuta happy.


Sursa foto : Facebook ,,Casuta Trifan din Valeapai”

Ne intoarcem la sat ?

Nu stiu daca ne intoarcem la sat, insa romanii au inceput sa ii duca dorul satului. Un dor mai degraba de viata simpla, de natura si de ceea ce a fost satul candva. Daca ar fi sa ii intrebam pe cei din jurul nostru, mai toti ar spune ca isi doresc si un loc al lor la sat. Insa tot timpul se pune problema financiara.

E gresit sa privim astfel lucrurile, iar Casuta Trifan din Valeapai este un exemplu in acest sens. Dorinta, pasiune, efort si lucrurile prind viata..Din pacate sunt putine astfel de exemple, in fiecare zi se pierde cate ceva care nu o sa fie recuperat niciodata. Cat priveste Casuta Trifan din Valeapai va recomand sa ii cautati pe facebook, puteti viziona povestea mai bine decat as putea sa o descriu eu.

Cu ce se deosebeste Casuta din Valeapai de alte astfel de proiecte ?

Dincolo de farmecul aparte al casutei si a zonei, acest proiect mai are un ,,plus”” care pe mine m-a impresionat. Iar acest plus este insusi ceea ce in trecut ,,lega”satul romanesc. E vorba de implicare nemotivata, sprijin, si de lucru facut ad-hoc, lucru facut aproape din nimic. Din pacate acest lucru s-a pierdut in mai toate satele romanesti. Astazi mai degraba vin oamenii de la oras sau din alte tari dornici sa ajute. Pe vremuri nu era asa, banii nu aveau valoare, iar oamenii se ajutau intre ei fara nicio pretentie. Nu stiu daca vom ,, recuperea” astfel de lucruri, insa cateva astfel de ,, colturi ” prind viata, incet, incet.

3 Comentarii
 1. Bucur :

  A zis pe data de 4 decembrie, 2017

  O casuta minunata!

 2. Casuta :

  A zis pe data de 5 decembrie, 2017

  Multumim pentru cuvintele frumoase! Mult curaj tuturor celor care isi doresc sa intreprnda ceva similar dar nu facut-o pana acum! Merita!

 3. dePop :

  A zis pe data de 5 decembrie, 2017

  Felicitari pentru curaj in primul rand si sa nu va opriti happy.

  Am si eu un proiect asemanator, dar e in ,, fasa ” de ceva timp ..happy..E vorba de stramutarea unei cladiri vechi….imaginile de aici :

  http://www.zambesc.com/dispar-casele-vechi-din-maramures/


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*