zambesc.com RSS Feed

Boiaua romaneasca pe cale de disparitie

De ceva timp am devenit ,, pretentios” cand fac cumparaturile. Adica am pretentia sa cumpar produse romanesti daca acele produse se cultiva si pe la noi. Acum nu o sa caut banane si portocale romanesti, desi cica figuram ca fiind cei mai mari exportatori din Europa. Dar un mar, un usturoi sau o boia le vreau made in Romania. Insa se pare ca anumite produse nu mai sunt cultivate in Romania. Spre exemplu ieri am intors pe dos toate rafturile de la Kaufland dupa o boia romaneasca. Fara success. Am gasit boia din India, altele din China si una made in Bulgaria. Cam asta e tot, pare se ca boiaua romaneasca nu e pe cale de disparitie, ci a disparut deja.

Probabil multi vor spune ca nu este o mare pierdere. Eu insa ma intreb daca ce cumparam noi acum pe post de boia, este boia? Si aceasta ignorand eventualele tratamente chimice ale plantelor, ma refer strict la procesare. Ca doar praf rosu se poate obtine simplu si ieftin din caramida, tigla sau vreun artefact de samota provenit din vreun mormant vechi. Nu, ultima varianta nu sta in picioare, ar fi prea scumpa boiaua. In concluzie verifica cineva produsele acestea ? Ca la fructe e simplu, pot avea chimicale si atat, dar la prafuri, gen boia. Pot fi o groaza de chimicale si orice altceva, decat boia.

Sincer din partea importatorilor nu ma astept la vreo miscare care sa ne asigure ca e totul bine. Nu m-ar mira ca in viitor sa apara si boiaua extrem de proaspta made in China, sub forma de caramida, de fapt o caramida, iar gospodinele sa rasneasca acasa ca doar asa e mai praospata. Sau poate ne scapa bulgarii, desi nu m-ar mira ca si ei sa importe tot din China, iar pe urma sa o bage in ambalaj made in Bulgaria.

Un Comentariu
  1. Chirita :

    A zis pe data de 27 noiembrie, 2017

    Viitorul este din pacate sumbru daca nu ne plantam noi in ghivece sau intr-un petic de pamant sa avem certitudinea ca este ardei dar sa nu avem pretentia ca este si bio ca si ploile acide si praful si esapamentele toate isi aduc contributia la certificatul bio


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*